De schepping van de wereld

Mensen met autisme willen bij alles precies weten waar ze aan toe zijn. Hun hoofd zit vol met vakjes en daar stoppen ze hun zekerheden in. Als er in dat vakje gerommeld dreigt te worden raken ze compleet overstuur. Als opvoeder moet je daar voortdurend op bedacht zijn, want het kan leiden tot paniekaanvallen, agressief gedrag, huilen en schreeuwen. Voor mensen die geen last van dat soort vakjes hebben zijn die uitingen meestal compleet onbegrijpelijk.

Afgelopen jaar zijn er enkele mensen overleden die mijn oudste kleinzoon gekend heeft. Twee overgrootmoeders en nog enkele mensen. Nu wil hij alles weten over de dood. Gisteren vroeg hij of ik een filmpje kon laten zien over iemand die dood ging. Voor hem is het vanzelfsprekend dat er over alles filmpjes zijn. Alles staat op youtube. Ik heb geen film laten zien maar ik probeer het wel allemaal luchtig bespreekbaar te maken en in zijn onrustige hoofd enigszins behapbaar.  ‘Gaan alle mensen op dezelfde manier dood?’ ‘Nee dat kan verschillend zijn. Jouw oma’s waren heel erg oud en dan kunnen ze bijna niet meer lopen en ook weinig zien. Ze gaan dan gewoon langzaam vanzelf dood.’ ‘Houden ze dan op met adem halen?’ ‘Ja, alles van je lichaam stopt er mee. Als je zo oud bent vind je dat niet erg.’  ‘Doen je zenuwen het dan ook niet meer, en kan je dan niets meer horen?’ Bijna alles moest ik van hem benoemen. Ik voegde er aan toe: ‘veel mensen denken dat iedereen een ziel heeft. Die gaat dan uit je lichaam naar de hemel.’ ‘Dat is bij de sterretjes hè opa.’ Dat beaamde ik en ik merkte dat dat toch een soort geruststelling gaf. ‘Hoe ziet de ziel er uit?’ ‘Wij kunnen de ziel niet zien maar de ziel kan ons wel zien. En ze kunnen je zelfs helpen zonder dat je het weet. Als je een weg oversteekt en er komt een auto aan dan waarschuwt zo’n ziel je soms dat dat gevaarlijk is en dan steek je niet over.’ ‘Kunnen zielen dan praten?’ En zo ging het maar door. Hij wil alles weten.

Zijn angsten kunnen zo extreem zijn dat je wilt helpen om ze weg te nemen. Maar hoe doe je dat bij een intelligente jongen van vijf die meer weet over de kosmos dan de meeste volwassenen, maar panisch is over het idee dat er een mug in de kamer zou kunnen zitten?   ‘Heeft God de wereld gemaakt?’ Ook weer zo’n vraag. Ik zeg dat niemand dat weet. ‘We weten niet hoe de wereld gemaakt is en daarom denken heel veel mensen dat er iemand moet zijn die dat gedaan heeft. Die noemen ze God.’  ‘Zit god aan een tafel?’ Deze onverwachte vraag bevreemde me even, maar al snel snapte ik het. Hij zag God als een soort wetenschapper die achter zijn bureau bezig was met allerlei uitvindingen, zoals het scheppen van een heelal. Hoe simpel kan het zijn. Dat was voor hem behapbaar. En zo zagen de mensen in de middeleeuwen dat ook. Hij was een man met een baard die hoog vanuit de lucht de hele wereld bestierde. Maar mijn kleinzoon denkt dat God nog dichter bij ons staat. Niet hoog in de lucht maar gewoon achter een bureau. Tussendoor kijkt hij naar filmpjes over “planets size comparison” of over het “materieel van de NS”.  God heeft vast ook youtube uitgevonden. Daar kan hij alles vinden wat hij ooit geschapen heeft. Inclusief filmpjes en foto’s. En zelfs “het ontstaan van de aarde” in vier delen kan hij daar terugvinden. Deel 1 heeft hij onlangs uit de lucht gehaald. Het mag niet meer in Nederland vertoond worden wegens auteursrechten. En het filmpje met de muziek van Pachelbel is ook verdwenen.  Is God rechtvaardig?  Mijn kleinzoon is er boos over. Hij moet deze kennis delen. En niet zomaar van youtube afhalen potverdorie!

god

Deel 2, 3 en 4 staan er wel nog. Hieronder deel 2.

 

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in Astronomie, kleinzoon, pedagogiek en onderwijs en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De schepping van de wereld

  1. Brechtje zegt:

    Wauw. Veel in zijn koppie. Ik wil het ook zo graag behapbaar maken voor hem. Dankjewel voor je heldere uiteenzetting. Liefs Brechtje

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.