De wil van het volk

 • Wat willen jullie, meer of minder Marokkanen?       -Minder!!!!
 • Wat moeten we doen met de gebroeders de Witt?    -We lynchen ze!!!
 • Wat moeten we doen met Hillary Clinton?                 -De doodstraf!!!
 • Wat willen jullie, ín of úit de EU?                                   -We willen er úit!!!
 • Moeten we de doodstraf weer invoeren?                     -Invoeren!!! Dood aan Gülen!!!
 • Wat doen we met Christus?                                             -Aan het kruis met hem!!!!
 • Wie is de schuld van alle ellende?                                  -De joden! Weg met de joden!!!

We willen een echte leider! Een führer. Iemand als Poetin, Erdogan, Trump, Wilders. Dat zijn pas mannen. Zij luisteren naar het volk. Zij doen wat het volk vraagt.

Toen Lodewijk XIV in 1661 zelf ging regeren, was hij, zoals zijn voorgangers, koning bij de gratie van God, plaatsvervanger van God op aarde. Maar hij ging verder door ook het katholicisme tot de enige ware godsdienst te verklaren. Er was één koning, één wet, één geloof. Daarmee werd Frankrijk een fundamentalistische katholieke staat. Andersdenkenden, joden en protestanten, werden onderdrukt. Een aantal mensen bekeerde zich, maar de meeste mensen ontvluchtten het land. Veel andersdenkenden gingen naar Zwitserland, de Nederlandse Republiek, Engeland of naar Pruissen. De rechters mochten voortaan alleen achteraf nog iets zeggen over wetten die al door Lodewijk XIV in werking waren gesteld. Alleen in de Cévennes wisten de protestanten zich ondergronds nog vrij lang te handhaven.

Aan het einde van het leven van Lodewijk XIV biechtte hij dat hij niet zoveel oorlog had moeten voeren. Om hem heen borrelde de stille kritiek op zijn fundamentalistische ideeën, die eerder in de kiem gesmoord was, weer op. Er kwam in intellectuele zin een reactie op gang. De achttiende eeuw, vooral ook in Frankrijk, werd de eeuw van de verlichting. Maar de koningen bleven tot de Franse revolutie aan het eind van die eeuw absolute heersers. Het heeft meer dan honderd jaar geduurd voordat protestanten en andersdenkenden weer geaccepteerd werden. Daarom was de reactie in Frankrijk ook zo heftig. Alle frustraties hadden zich meer dan honderd jaar lang kunnen ophopen.

Wat zouden we kunnen leren?

Les 1: Kijk verschrikkelijk uit met het benoemen van zondebokken. Zondebokken zijn meestal bedoeld om wezenlijke problemen te verdoezelen. Zondebokken dienen om eensgezindheid te creëren ten koste van minderheden.

Les 2: Scheiding van kerk en staat. Vrijheid van godsdienst. Geen enkele godsdienst mag zo dominant zijn dat mensen met een andere religie hun wil wordt opgelegd.

Les 3: Stop de referenda!!! Democratie is wat anders dan vragen naar de directe onderbuik-mening van het volk. Bij een goed functionerende democratie kiezen we om de zoveel tijd een afvaardiging die gedurende een fikse periode het land gaat besturen. We kiezen verstandige mensen. Mensen die rekening houden met ook de grote minderheden. En mensen die verder kunnen kijken dan vandaag.

Les 4: Bepaalde lagen van bestuur en rechtspraak dienen onafhankelijk te zijn. Geen gekozen burgemeester. Het verkiezingscircus daarom heen garandeert hooguit dat je iemand krijgt die goed gebekt is, maar het garandeert niet dat hij ook een wijs bestuurder is. Dat is ook het goede van het systeem in Nederland. We kiezen niet onze burgemeester, ook niet onze regering. Een coalitie van volksvertegenwoordigers stelt de regering samen en kiest (hopelijk) voor bekwame mensen. En rechters krijgen een gedegen, onafhankelijke opleiding. Zij moeten los staan van de politiek. Ze moeten intelligent, bekwaam, van onbesproken gedrag en vooral ook wijs zijn.

De geschiedenis heeft ons vele malen geleerd hoe het wel en vooral ook hoe het niet moet. Maar iedereen wil alsmaar naar de wil van het volk luisteren. Kijk toch uit! Wat de wil van het volk lijkt is niet de echte wil van het volk. Het is slechts de gesublimeerde frustratie van het volk.

Als het volk is uitgeraasd en uitgetwitterd wil ook het volk niets meer of minder dan dit: een dak boven het hoofd, een boterham, een gsm, een winnend voetbal elftal en verstandige mensen die het land besturen.

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis, maatschappij en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op De wil van het volk

 1. Anoniem zegt:

  Helemaal weer de bekende spijker op de nog bekendere kop.

  Like

 2. Lenie Weijnen Stienen zegt:

  Wie zou dat nu beter kunnen zeggen? Niemand.😊

  Like

 3. Nely zegt:

  Duidelijk en leerzaam.

  Like

 4. Les 5
  leiderschap is wat anders dan doen wat de mensen vragen Leiderschap is, zoals Morgan Freeman in de rol van Nelson Mandela in de film Invictus tegen zijn politiek assistente zeggen: “In this instance the people are wrong. And it is my duty as their elected leader to show them that.”

  Een film die je meer leert over leiderschap (https://ballonnendoorprikker.nl/2016/06/07/invictus/)

  Like

 5. Peter Brink zegt:

  Helemaal mee eens Pieter, goed verwoord in helder zinnen. En niet lang van stof. De les (5) van Nelson Mandela is ook een hele goede een echte leider.

  Like

 6. Max zegt:

  Beetje achterhaald nu. En een paar maanden verder lijkt het nog maar een Dom stukje tekst.
  Een leider die niet gesteunt wordt door het volk. En het volk niet de righting laat bepalen is een bijna het zelfde als een dictator. En als het volk het dan eindelijk echt zat is …….. Dan is het snel voorbij. De mensheid ontwaakt uit zijn slaap.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.