Hellingbos

Nederland kent nog steeds een aantal paradijzen. Over een van die paradijzen schreef ik al eens in een eerder blog. Het paradijs van deze dag is ook al eens eerder aan bod geweest. Het gaat om een hellingbos. Daarvan zijn er niet zoveel in Nederland. Eigenlijk moet je er op een mooie maandag zijn maar ook op een mooie zaterdag in maart kom je weinig mensen tegen. En dan voel je je een soort oermens. Vrij grote hoogteverschillen, allerlei soorten bomen, veel omgevallen bomen, nu nog geen bladeren maar wel al bosanemonen die dankbaar gebruik maken van het zonlicht dat tot op de bodem doordringt. Op veel plaatsen dassenburchten, met bij de burcht de sporen van hun poten en uitwerpselen. Opeens een open stuk met een mergelwand. Kijk je goed naar de hellingen dan zie je dat hier ooit de Maas stroomde, allerlei soorten kiezel. Maar vermengd met ook vuursteen. afkomstig uit de mergel. En de naderende lente is niet alleen zichtbaar, ook hoorbaar in de op gang komende vogelzang.

Later op de middag ging ik nog naar de Heimansgroeve. Ik koos als aanlooproute niet het officiële pad maar liep door boomgaarden en weilanden, kroop onder prikkeldraad door, vlak bij de Geul zocht ik weer hogere stukken op om geen natte voeten te krijgen. Heerlijk, dat is voor mij het ultieme natuur beleven. Me een weg banen. Behalve alweer een dassenburcht zag ik voor de eerste keer bloeiende veldkers en at er gelijk een handje van. Ook was er al weer veel jonge brandnetel, daar moet ik thuis ook eens op zoek naar gaan. En verder nog diverse andere bloeiende kruiden als speenkruid, jakobskruiskruid, ereprijs en meer. Hieronder een selectie van de foto’s die ik maakte in en bij het hellingbos.

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in natuur en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Hellingbos

 1. Nely Spijker zegt:

  MOOI. Meer dan mooi. Je hoort bt me weer laten genieten.

  Like

 2. (Henny) Wil je mij dat ook eens leren: zo’n montage van films maken… Je was dus in LIMBURG!!!!…

  Like

  • Henny, op je laptop zit wellicht al een filmbewerkingsprogramma. Anders kun je voor enkele tientjes denk ik iets bruikbaars aanschaffen. Ik gebruik videodeluxe van magix, super handig, een kind kan de was doen. Heerlijk trouwwens deze dagen buiten!

   Like

 3. Jules zegt:

  Hallo Pieter, ik heb op http://www.hetsavelsbos.nl een handige kaart gemaakt met informatie over alle merkwaardige plekken in en rondom het Savelsbos. Ik denk dat je dit zeker interessant vind!

  Like

 4. Bedankt. Mooie informatie. Alhoewel ik al 41 jaar niet meer in Limburg woon kom ik er nog regelmatig. Bij een volgend bezoek zal ik jouw kaart er bij houden!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.