Engels in het Hoger Onderwijs

In de late Middeleeuwen was het Latijn de taal van de geletterden en het was ook de voertaal in het hoger onderwijs. Pas in de zestiende en vooral de zeventiende eeuw werd dat meer en meer de volkstaal. Dat terwijl er in de hogere kringen in die tijd vooral Frans werd gesproken. Er zijn nog steeds heel veel Franse leenwoorden, dat werd duidelijk bij de conference “Van Kwaad tot Erger” van Theo Maassen uit 2016 met een meesterlijk onderdeel dat daar over ging, onlangs nog te zien op de Nederlandse televisie. Maar het zal voor iedereen duidelijk zijn dat nu het Engels de agressief dominante taal is die in snel tempo eerder nog gangbare Nederlandse termen vervangt. In België is het nog lang niet zo erg, ook in Duitsland niet. Jongens, we lopen voorop! Nederland heeft een voorbeeldfunctie voor de rest van Europa. Wij zullen als eerste de volkstaal wurgen, de rest van Europa zal ons weldra volgen! Minister van Engelshoven schrapt de verplichting om het Nederlands als onderwijstaal te gebruiken in het Hoger Onderwijs. In het interview met haar in de Volkskrant van 4 juni:

U zet symbolisch een grote stap. In de wet staat nu: er wordt les gegeven in het Nederlands, tenzij er noodzaak is om het anders te doen. Dat gaat u schrappen?

‘Ja. Het regeerakkoord zegt : Engels kan wanneer het meerwaarde heeft. Dat vind ik een veel zinvollere manier om er naar te kijken. 

Waarschijnlijk zal het een administratieve futiliteit zijn om die meerwaarde aan te tonen en dat zal tot gevolg hebben dat het wel eens snel zou kunnen gaan met de verdere verengelsing in het Hoger Onderwijs. Wil Europa dat? Nee! Kan misschien de Europese unie hierin nog iets betekenen? Als er een besmettelijke ziekte bij de veestapel van een boer is worden voor de zekerheid alle dieren gedood. Misschien moeten in Nederland de dijken worden doorgestoken. Nederland moet gewoon worden terug gegeven aan de zee. Behalve alles dat boven NAP ligt, dat mag blijven. Europa zal worden beschermd door de duinen van Brabant en Gelderland en de heuvels van Limburg. De ergste verloederingshaard bevindt zich namelijk onder NAP, daar waar ze geen Nederlands kunnen (boederai, Pottuchal) en eigenlijk ook geen Engels. (Ai lif in Holland). Misschien kan de rest van Europa op die manier nog gered worden? Als de lidstaten tenminste daarnaast nog extra maatregelen treffen. De volkstaal beschermen is niet makkelijk. Engels als voertaal zou misschien verboden moeten worden, om te beginnen in het Hoger Onderwijs. Maar ook in onze winkels moet het een en ander worden aangepast. Dankzij Europese maatregelen is het vanaf dan nergens meer sale en gaan we ook niet meer naar de outdoor afdeling voor een mountainbike, in een land zonder bergen you know. Snack to go’s laten we abroad. Ook geen self supporting aan de hand van een how-to-film. Een E-bike wordt niet door Apple gemaakt dus we zeggen er gewoon electrische fiets tegen. We stappen ook niet op onze casual bike met activity tracker. Slim is weer gewoon slim en heeft niets met een kledingmaat te maken. Een fitting kennen we misschien nog wel, maar kleren gaan we gewoon in de winkel passen. En wie op vakantie naar een resort wil gaan zal helaas Europa moeten verlaten…

Zie ook:

https://ppsimons.com/2016/10/30/taalverloedering-in-de-zestiende-eeuw/

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in maatschappij, taal en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.