Op de aarde is het zo gek nog niet

-‘Zou jij op Mars willen leven?’
-‘Durf jij met het ISS te vliegen?’
Dat zijn enkele van de vragen die mijn oudste kleinzoon mij de laatste weken herhaaldelijk stelt. Ik antwoord dat ik dat allemaal niet wil en zeker ook niet durf. ‘Nee’, zegt hij dan. ‘De aarde is toch wel de fijnste planeet’. Maar desondanks is hij toch veel met onaardse dingen bezig. En dan voelt hij zich een echte wetenschapper. Maandag mocht hij op school aan zijn medeleerlingen voor het digibord van alles vertellen over Saturnus. Dat de ringen zijn ontdekt door Christiaen Huijgens en dat de grootste maan Titan heet bijvoorbeeld. Zijn juffrouw stuurde twee leuke foto’s waarop hij een en ander staat aan te wijzen voor een geïnteresseerd publiek. Over exoplaneten schrijft hij wetenschappelijke publicaties met bijbehorende afbeelding, zoals deze over de exoplaneet Schel 300025b. (Galileo Galilei tekende ook altijd van alles bij zijn wetenschappelijk werk).

De volgende tekening is gemaakt van vlakbij Mars. Mars zie je erg groot, met een van zijn bizarre maantjes Deimos. Ook de aarde met de maan kun je daar goed zien en nog verder Venus, Mercurius en de Zon. Links nog een stukje van Jupiter. Hij vroeg mij of je vanaf Mars de aarde kunt zien.
-‘Ja zeker!’antwoordde ik. ‘de aarde is dan best wel groot en ook omdat Mars nauwelijks atmosfeer heeft kun je alles erg  goed zien.’
Dat blijkt, uit deze tekening.

Hij ontdekte dat alle planeten ook weergegeven kunnen worden door een symbool. Dat vindt hij prachtig. Hij vindt dat soort kleine tekeningen, net als bij automerken, fascinerend. Ook wil hij meer weten over gotische letters en de “s”, hoe die vroeger geschreven werd. Gisteren in de Sint Jan van Gouda keken we naar de oude opschriften. Daar was ook een tekst met die s bij, die ziet er zo uit: Ɨ.
Tegelijk filosofeert hij over het leven op aarde dat zo slecht nog niet is. En al die planeten die rondjes draaien om de zon. Het is eigenlijk gewoon een groot land. Wat een belevenis!

Heel aards: af en toe tekent hij ook weer een trein. De aanleiding was Finland. Bij zijn ouders heeft hij een hele serie gemaakt over Finland. Hij heeft ook de reis er naar toe getekend, dat was met een trein. Deze trein hieronder gaat nergens naar toe maar is gewoon een trein.

Gisteravond heb ik mijn drie kleinkinderen in bed gestopt omdat hun ouders wat later thuis kwamen. En op woensdag mogen ze ook de schoen zetten en dus zingen voor Sinterklaas. Het hele arsenaal oude Sinterklaasliedjes passeerde de revue. De sessie eindigde met een solo van de oudste met een liedje dat ik nog niet kende. Intussen danste de jongste als een Razende Roeland en drumde de middelste op een snel in elkaar geflanst drumstel met stoelen en kussens.

Al mijn kleinkinderen zijn in deze tijd wat drukker dan normaal. Hij al helemaal. Vanochtend mocht hij later naar school zodat hij de puinhoop die rommelpiet had gemaakt niet hoefde te zien. Hij zou dan, zeker weten, compleet zijn gaan flippen. En hij slaapt slecht de laatste tijd. Maar desondanks heeft hij nog steeds tijd tekort om zich uit te leven in zijn fantasie. En hij heeft ook nog orgelles. Alle orgels zijn bespeeld. Na het Moreau-orgel zijn het koororgel, het kistorgel en gisteren het kabinetorgel aan de beurt geweest. Waar hij normaal niet van verrassingen houdt stoort dit hem helemaal niet. Hij is nu al benieuwd waar hij de volgende week op mag spelen.

Over het kabinetorgel waar hij gisteren op mocht spelen lezen we op de site van de Sint-Jan het volgende:

Sinds 2016 heeft de Sint-Jan een Mitterreither kabinet orgel in bruikleen van de Stichting “de Wijk”. Voorheen stond het in de gehoorzaal van het Groene Hart Ziekenhuis. Bijzonder is dat Mitterreither ook in 1770 restauraties heeft verricht aan het Moreau orgel en dat er dus nu ook een door hem gebouwd orgel in de kerk staat. Johannes Josephus Mitterreither (1733-1800) werd geboren in Oostenrijk uit een goed bekend staand orgelbouwers geslacht. Later verhuisde Mitterreither als geschoolde vakman naar Nederland. Hij woonde eerst in Rotterdam en vanaf 1761 in Gouda en had hier zijn werkplaats. Later verhuisde hij naar Leiden. Mitterreither bouwde dit kabinetorgel in 1779. In de ventielen kast vindt men nog zijn signatuur. Het kabinet is een eikenhouten rococo meubel en uitzonderlijk breed, nl. 160 cm. Het heeft een driedelig front en houtsnijwerk. Kenmerkend is het labiumverloop van de frontpijpen: een horizontale lijn. Voordat het in de Sint-Jan werd geplaatst, werd het gerestaureerd door Slooff Orgelbouw.

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in kleinzoon en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Op de aarde is het zo gek nog niet

 1. Judith Verbeeck zegt:

  Genoegen om lezen 🚞

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

  Geliked door 1 persoon

 2. nelyspijker zegt:

  Een mooi verhaal. En Gijs heeft gelijk : op de aarde is het zo gek nog niet. Veel plezier met de lieve, maar drukke en Sintgefokte kindjes. 🤣🤣🤣Verzonden vanaf Samsung-tablet.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.