Spica

Als katholiek jongetje keek ik mijn ogen uit naar de maagden in de sacramentsprocessie. Ik zag dan een grote groep mooie jonge vrouwen in het wit gekleed, versierd met een bloemenkroon. Als vaste groep liepen zij ergens in de optocht. Ik had geen flauw idee wat maagden waren. Mooie, blanke, zinnenprikkelende vrouwen of zo iets. Maar het was een begrip: dáár liepen de maagden, werd me aangewezen.

In deze tijd van het jaar, zo vlak voor de kerst, is er maar een die maagd kan zijn en dat is natuurlijk Maria, de moeder van Jezus. Maagden zijn vooral zuiver en de maagden die ik indertijd zag waren volgens mij vooral zeer vruchtbaar. Maria was zo mogelijk nog meer vruchtbaar want zelfs zonder geslachtsgemeenschap kwam er een kind.

Aan de hemel kun je nu elke ochtend het sterrenbeeld maagd zien. De zon staat in dat sterrenbeeld van ongeveer 23 augustus tot 21 september. Vanouds is dat de periode van de oogst. De helderste ster van Maagd is Spica. Het woord Spica betekent korenaar. Het was in de verre oudheid al een belangrijke ster, zelfs al bij de Egyptenaren. De belangrijke vruchtbaarheidsgodin van de Nijldelta, Isis, kon je zien staan aan de hemel als het sterrenbeeld Maagd. En Spica droeg daarbij de luit van Isis.

In de astronomie is Spica een heel bijzondere dubbelster, en zelfs wordt vermoed dat er maar liefst vijf sterren zijn die om elkaar heen draaien. Heel bijzonder is dat. Maar ook als dubbelster is ze al bijzonder vanwege het feit dat beide sterren zeer dicht bij elkaar staan. Ze draaien in slechts 4 dagen om elkaar heen en staan veel en veel dichter bij elkaar dan dat bijvoorbeeld de aarde bij de zon staat. Beide sterren zijn ook nog eens heel heet, een van beide is een zogenaamde blauwe reus. De kleur blauw staat voor de temperatuur. Rood is vrij warm, geel is warm (onze zon), wit is zeer warm (Bijv. Rigel en Sirius) ,maar blauw mag je gerust zeer heet noemen. Doordat de twee sterren zo dicht bij elkaar staan zijn ze zelfs door grote telescopen niet afzonderlijk te zien. Door de veranderende lichtfrequenties heeft men kunnen afleiden hoe het eigenlijk zit. Andere afwijkingen worden zichtbaar als de ster door onze maan bedekt wordt, wat geregeld voor komt. Dat heeft geleerden op het idee gebracht dat er misschien nog drie sterren zijn die er bij horen. Spica is in dat geval een complex van maar liefst vijf sterren die we zien als één!

Spica staat zó dicht bij de ecliptica dat alle planeten en de maan in staat zijn om Spica te bedekken. Vooral de bedekking door de maan komt nogal eens voor. Op dit moment is de maan de ster Spica net gepasseerd. En nog meer spectaculair was nu de afgelopen twee dagen de samenstand van de maan met Venus. Zowel gisterochtend als vanochtend was dat goed te zien, eerst stond Venus links van de maan, vanochtend was het net andersom. Ik heb een foto gemaakt waarop je zowel de maan, Venus en Spica kunt zien, van links naar rechts.

maan-venus-spica

Spica hoort dus bij het sterrenbeeld van de maagd. In het voorjaar kun je deze ster aan de avondhemel zien, op dit moment dus aan de ochtendhemel. Wat ik gisteren en vandaag bij elkaar zag staan is eigenlijk een heel vruchtbare combinatie. Venus, de godin van de liefde, samen met de maan, die zorgt voor de getijden en het hemelwater en dan ook nog Spica, de korenaar. Misschien zagen de drie wijzen dat wel indertijd, een samenstand van deze drie vruchtbaarheidssymbolen. Daar moest ergens een belangrijk iemand geboren gaan worden, dat kon niet missen!

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in Astronomie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Spica

 1. Nely zegt:

  Mooi . Bedankt. Ook mooie foto.

  Like

 2. Inge zegt:

  Oh, wat gaaf te lezen, dank je wel!!!!

  Like

 3. Jeanneke zegt:

  Dag Pieter, leerzaam en leuk artikel, vooral van die maagden. 😇 Ik blíjf leren!

  Like

 4. Pingback: Sterren kijken | De kwintencirkel

 5. Pingback: Mercurius en Spica | De kwintencirkel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.