Auschwitz

Morgen is het 75 jaar geleden dat concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd. Een bijzonder indringend muziekstuk waar ik aan moest denken schreef Schönberg in 1947-48. Schönberg, zelf ook jood, was zich op een gegeven ogenblik intensief bezig gaan houden met de joodse cultuur. Hij emigreerde al voor de tweede wereldoorlog naar de Verenigde staten. Na de oorlog kreeg hij het verzoek om een muziekstuk te schrijven ter nagedachtenis aan de gebeurtenissen in het getto van Warschau en aan de dingen die er op volgden: de laatste gang naar de gaskamer. Hoofdpersoon is een jood die dit alles heeft overleefd, al kan hij zich zelf niet meer herinneren hoe. Ruim twee jaar voor zijn eigen dood liet Schönberg ons dit beklemmende muziekstuk na.

Zie ook het uitgebreide artikel over dit stuk op wikipedia:

Een overlevende uit Warschau

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis, maatschappij, muziek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.