Koffietijd

Mijn vrouw en ik vonden elkaar onder meer in de overeenkomst van hoe we zijn opgevoed. Sober, eenvoudig. Onze ouders waren van dezelfde generatie, ook daardoor waren er veel overeenkomsten. We voelden ons allebei altijd bij al die mensen thuis.

Mijn ouders spraken vrijwel uitsluitend in het dialect van mijn geboorteplaats, met vrijwel iedereen die ze tegen kwamen. Als ik met mijn in de randstad opgegroeide vrouw thuis kwam dan werd er in principe ABN gesproken, maar het verwaterde bijna altijd, zodat er binnen de kortste keren weer Limburgs werd gesproken. Totdat mijn vrouw iets zei of ergens op antwoordde waarna er onmiddellijk weer overgestapt werd op het ABN. Er heerste en natuurlijke manier van voortdurende tweetaligheid. Mijn vrouw is heel taalgevoelig. In tegenstelling tot de meeste van mijn andere Randstedelijke connecties verstaat zij vrijwel alles wat er in een Limburgs dialect wordt gesproken. Dat maakt de conversatie overal waar we in Limburg komen gemakkelijk.

Ik heb de gewoonte om regelmatig ook in ons huis in de randstad tweetalig te communiceren. Vanochtend dronken we samen koffie. Ik schonk in, de koffiekan was daarna bijna leeg.

‘D’r zit nog ein kletske in, esse dalijk nog get wils, moogs ze det höbbe.’

Ik keek naar mijn vrouw, me van geen kwaad bewust. Ik zag een lachje op haar gezicht. Allebei begonnen we toen onmiddellijk te schaterlachen. Na een halve minuut waren we uitgeschaterd en keken elkaar nogmaals aan. Een volgende schaterlach volgde.

We wisten precies waarom we moesten lachen. Ik denk dat sommige van de lezers dat aanvoelen.

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in maatschappij, taal. Bookmark de permalink .

2 reacties op Koffietijd

  1. Henny zegt:

    Dè koeffie is verzauweld!…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.