Pakjesavond

De maan trekt aan het water. Zo veroorzaakt ze de getijden. Elke dag komt ze een uur eerder op. Haar invloeden variëren. Niet voor niets staat de maan voor wispelturigheid, veranderlijkheid. Deze veranderlijkheid kunnen we ook in haar uiterlijk waarnemen. Op dit moment is de maan wassende, elke dag wordt ze een beetje meer verlicht. Het hele proces duurt een maand, dan begint de cyclus opnieuw. Zoals ook de cyclus van de vrouw een maand duurt. De maan staat zo voor vrouwelijke eigenschappen. Vrouwen zijn wispelturig. Snel emotioneel.  Ook die eigenschappen worden aan de maan toegeschreven. In een omstrengelende wederkerigheid.

De meest mannelijke planeet is Mars. Zoals de maan duidelijk zichtbare veranderingen ondergaat zie je dat bij Mars nauwelijks. Heel gestaag gaat hij langs de hemel. Elke avond lijkt hij bijna op dezelfde plek te staan. Op de lange duur zie je wel kleine veranderingen. Gedurende een korte periode lijkt hij juist de andere kant uit te gaan. En ook de helderheid varieert. Op dit moment is de helderheid niet erg hoog. Omdat Mars altijd relatief dicht bij de aarde staat is de toevallige stand van de baan van zowel de aarde als Mars om de zon belangrijk. Soms staan de twee planeten daardoor veel dichter bij elkaar dan nu. Dat is van de zomer het geval. Je zult Mars dan veel beter kunnen zien. Als hij dan ook nog eens laag staat kleurt het rode ijzer op het oppervlak van Mars, samen met de breking van het licht aan de horizon van de aarde de planeet heel rood. Rood staat voor bloed. Bloed staat voor geweld, oorlog. En oorlogen, die vechten mannen onder elkaar uit. Als je de rode Mars gedurende een hele tijd elke avond of ochtend ziet, dan worden de mensen bang. Zou er oorlog komen? Maar je hoeft daar niet bang voor te zijn. Het komt al eeuwen zeer regelmatig voor. Of toch wel? Ook oorlogen lijken onuitroeibaar.

Vanavond is er een conjunctie van de maan met Mars. Alleen vanavond. Daarna staan ze weer verder van elkaar. Vanavond is er een symbiose van het mannelijk en het vrouwelijke.  Ze zijn nog enkele uren intiem. Sinterklaas moet niet te laat langs komen.

pakjesavond2

Heel vroeg in de avond worden ze nog even gade geslagen door de mooie Venus, laag aan de horizon

pakjesavond1

De mooiste omstrengeling van man en vrouw schilderde misschien wel Gustav Klimt. Mars zoent de maan. Beiden gaan in elkaar op in een innige omhelzing. Een one night stand. Morgen gaan ze allebei hun eigen gang. Er is geen conjunctie meer. Maar pas op! Venus komt er aan. De komende weken sluipt Venus heel langzaam naar Mars. Daar kan ook iets heel moois uit voortkomen…

klimt-dekus

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in Astronomie, kunst en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Pakjesavond

  1. Jouw verhaal maakte onze vijf december tot een romantische avond. (Henny)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.