Zie de maan schijnt door de bomen

Misschien hebben jullie ook nog een boek met daarin dit ouderwetse Sinterklaasliedje. En dan staat er vast ook een leuke tekening bij. Je ziet de maan door de bomen schijnen. Op de meeste plaatjes zien we bij dit liedje dan een volle maan afgebeeld. Soms zien we ook een maansikkel. Een sikkel in de vorm van een p (premier, toenemend richting eerste kwartier) of in de vorm van een d (dernier, afnemend, na laatste kwartier). Dat laatste zal op pakjesavond onmogelijk zijn. Afnemende maan in dat stadium zie je alleen in de tweede nachthelft. Soms zie je ook een sikkel in de vorm van een boot afgebeeld. Dat zou kunnen als Sinterklaas ook op La Palma komt, in ieder geval op een plek veel dichter bij de evenaar. Bij ons kan die sikkel lichtelijk gekanteld zijn, maar meer ook niet.

Hoe ziet de maan er 5 december uit? Het is dan net nieuwe maan geweest, dus we hebben dan een sikkel in de vorm van een p. Alleen vroeg in de avond, want wat later op de avond is hij alweer aan de zuidwestelijke horizon verdwenen. Wat wel heel mooi is: De maan staat dan in conjunctie met Mars. (De maan net iets hoger). En kijk je echt vroeg op de avond, dan zie je ook de schitterende planeet Venus vlak boven de Zuid-Westelijke horizon. Zo om een uur of zes tot misschien hooguit 7 uur kun je ze alle drie zien: Venus, Mars en de maan. Uranus en Neptunus die ook op onderstaand kaartje vermeld worden zijn uiteraard alleen zichtbaar met een behoorlijke telescoop.

De weersvoorspellingen zijn niet zo slecht. Met een beetje geluk: “zie de maan schijnt door de bomen!”

venus-mars-en-maan-5dec2016tienvoor7

Op onderstaande foto het avondrood van enkele dagen geleden, met daar bij ook Venus en Mars. Venus zie je rechts, al bijna in het wit van het “avondrood”. Voor Mars moet je heel goed kijken, links, hoog!

venus-en-mars2

Als er geen wolken zijn probeer ik 5 december van het trio een plaatje te schieten. Met een boom als voorgrond..

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in Astronomie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Zie de maan schijnt door de bomen

  1. Nely zegt:

    Ik hoop het voor je Pieter. Ik ben bang dat Baardmans dan mijn aandacht vraagt. Ik ben wel heel benieuwd naar de foto als je die kan maken. Succes.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.