America first

Donald Trump is een klimaatscepticus. Omdat hem dat goed uitkomt. Hij wil een pijpleiding dwars door Amerika aanleggen. De  indianen die daar wonen? Daar heeft hij schijt aan. Hij en zijn  familie kunnen daar goed geld mee verdienen en ook Poetin vindt het een goed idee. Dus niet zeuren. En die klimaatsceptici, och, die bedrijven toch alleen maar linkse hobby’s?

De volgende dingen staan vast:

  • Het huidige klimaat warmt op,  en nog eens relatief snel ook. De enige verklaarbare oorzaak is de toename van CO2 in de atmosfeer.  Het is zeker dat de hoeveelheid CO2 sterk toeneemt en het is ook zeker dat daardoor wereldwijd de temperatuur stijgt.
  • Door die opwarming wordt het klimaat wereldwijd anders. Per regio kunnen de verschillen totaal anders zijn. Het ziet er naar uit dat wijnbouw in Scandinavië mogelijk wordt. Tegelijk wordt het in Zuid-Europa, maar vooral ook in grote delen van Afrika veel droger waardoor veel mensen en dieren in grote voedselproblemen komen.
  • Door de stijging van de zeespiegel zullen grote delen van wat nu land is zeebodem worden. Mensen in West-Nederland zullen uiteindelijk moeten verhuizen.
  • Door het smelten van de ijskappen komen er veranderingen in de oceaanstromingen. Het is zeer goed mogelijk dat de huidige warme golfstroom gaat afbuigen en dat het in NW-Europa opeens juist veel kouder wordt. Wereldwijd daarentegen blijft het gewoon warmer worden.
  • Omdat de aarde nog nooit zo dicht bevolkt was zullen grote klimaatveranderingen vrijwel zeker desastreuze gevolgen hebben voor de mensheid. Je kunt gaan wonen waar nog water en voedsel  te krijgen is en je droge voeten hebt. Maar daar zal niet voor iedereen plaats zijn.

Maar: in heel grote lijnen is er niets bijzonders aan de hand. Kijk je naar de leeftijd van de aarde, dan zijn de periodes dat er geen poolkappen waren veel en veel langer geweest dan de periodes dat er wel poolkappen waren. De aarde is meestal veel en veel warmer geweest dan nu. We zitten in een nasleep van de laatste ijstijd. Het restant van het ijs gaat weg. Maar: dat zou anders waarschijnlijk ook gebeurd zijn, maar niet zo snel en door andere oorzaken. Vooral doordat de warmte intensiteit van de zon zou toenemen. Dat wordt  onder meer veroorzaakt door een lichte, eeuwen durende schommeling in de baan van de aarde om de zon.

In iets kleinere lijnen zien we nog meer schommelingen. Waar het op dit moment in grote lijnen warmer wordt kan het af en toe ook weer wat kouder worden. Zo was het gedurende de periode tussen 900 en 1300 waarschijnlijk in Europa warmer dan nu. En was het tussen 1500 en 1900 een stuk kouder dan nu. Deze variaties komen denkt men door lichte schommelingen in de warmte afgifte van de zon. Het kunnen ook andere oorzaken zijn.

Over de warme periode in de middeleeuwen en over de kleine ijstijd rond 1600 zijn veel onderzoeken gedaan. Onderstaande link verwijst naar wereldwijde onderzoeken op dat gebied.

http://pages.science-skeptical.de/MWP/MedievalWarmPeriod1024x768.htmx

Verschillende onderzoeken bevestigen zowel een middeleeuwse warme periode, meestal geplaatst zo tussen 950 en 1200, en een koude periode, zo tussen 1500 en 1900. Maar het ging erg op en neer. Hieronder drie onderzoeken uit bovenstaande link.

zweden In Zweden zijn onderzoeken gedaan naar boomringen van bomen die groeiden  tussen 500 en 2004. De bomen en ringen worden dikker als het tussen april en augustus warmer is. Op basis hiervan kan de jaarlijkse gemiddelde temperatuur worden berekend. Uit dit onderzoek blijkt dat de jaren rond 1800 qua temperatuur te vergelijken waren met nu, rond 1700 en rond 1900 was het beduidend kouder. Na 1900 ging de temperatuur weer omhoog. De middeleeuwse warme-top lag tussen 950 en 1050. Het was toen waarschijnlijk warmer dan nu.

ijslandHet sediment in noordelijk IJsland geeft ook duidelijke informatie. Hieruit blijkt dat er een warme periode was in de Romeinse tijd maar ook tussen 1000 en 1300. Ook is de kleine ijstijd zeer goed zichtbaar

De precies gedateerde isotopische samenstelling van stalagmieten in een grot in de centrale alpen is omgezet naar een temperatuurcurve. Hieruit zou blijken dat de gemiddelde temperatuur tussen 800 en 1300 hoger was dan de huidige temperatuur. In de periode daarna was het gemiddeld 1,7 graden kouder. Er zijn aanwijzingen dat deze verschillen veroorzaakt worden door variabele zonnesterkte. Dit zou dan gelijk de voornaamste oorzaak kunnen zijn van alle klimatologische schommelingen in ieder geval in de laatste twee millennia.alpen

Maar de schommeling van de twintigste en een en twintigste eeuw, de opwarming van nu, komt zoals gezegd bijna zeker grotendeels door de mens zelf. En voor de huidige en toekomstige mens is dat behoorlijk dramatisch.  Hoe het gaat uitpakken is nog enigszins koffiedik kijken. Omdat de Golfstroom van richting kan veranderen bijv. Ook kan het opeens weer wat kouder worden. Zoals er ook natuurlijke klimaatschommelingen waren in de laatste 2000 jaar. Het kan ook zomaar heel snel  al dramatisch warm worden. Grote vulkaanuitbarstingen hebben ook klimatologische consequenties. Allemaal dingen waar we niets aan kunnen doen en die niet te voorspellen zijn. Maar aan één ding kunnen we wel wat doen. De uitstoot van CO2. En dat gáát maar door, dat gáát maar door. En dat ten koste van misschien wel de halve wereldbevolking.  “America first!” Het zou me niet verwonderen als ook Amerika grote nadelige invloeden gaat ondervinden van de klimaatverandering. Tsunami’s die complete staten wegvagen. Het is allemaal niet onmogelijk. Wil Trump echt wel “America first?” Ik hoop het niet voor die arme, blanke, Christelijke Amerikanen…

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis, maatschappij, natuur en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op America first

  1. Het zal zijn tijd wel duren… (Henny)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.