Het eeuwige mysterie

Voor een mooie sterrenhemel moet je niet in Nederland zijn, en al helemaal niet in de randstad. Een aantal jaren geleden stond er een kaartje van West-Europa in de krant, ingekleurd met een aantal kleuren. Deze kleuren waren gebaseerd op de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Je kon onmiddellijk zien waar grote steden als Parijs liggen. Maar verontrustend was: bijna heel Nederland leek wel één grote stad. Overal was de hoeveelheid fijnstof onrustbarend hoog, met uitzondering van de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Ging je wat naar het zuiden, en met name richting de Ardennen, dan was de lucht weer heel zuiver. Dat fijnstof zit gewoon overal in de lucht, het wordt veroorzaakt door het verkeer, maar vooral ook door vuilverbrandingsovens, kolencentrales en door bepaalde takken van industrie.  Fijne deeltjes water die bijna altijd in de lucht zijn zetten zich af op dat fijnstof. Het resultaat is een zachte wazige deken die de aarde omhult en het zicht op de sterrenhemel vertroebelt. Doodzonde voor liefhebbers als ik, en ik verheug me daarom jaarlijks op de zomervakanties naar gebieden waar de sterrenhemel veel mooier is. In januari waren we op Vlieland. Eind april zijn we in Zuid-Frankrijk. Om naar uit te zien!

Desondanks heb ik weer genoten de afgelopen dagen. Het was helder weer en relatief gezien viel er toch nog veel te zien. Van de sterrenbeelden valt in deze tijd van het jaar het meest het sterrenbeeld Orion op, ’s avonds in het zuiden, met links onder de Orion de meest heldere ster van alle sterren: Sirius. Ik heb Sirius gefotografeerd op 14 februari om 8 uur boven de Hoekse Weg richting Dijk. Op een tweede foto zie je Sirius met er boven het sterrenbeeld Orion.

sirius-2017-02-14-20uur

orion-2017-02-14-20uur

Dan is het deze maand ook geweldig om de maan en een aantal planeten te zien. Al vanaf oktober kun je Venus en Mars ’s avonds zien. Venus is nu ongelooflijk helder, zijn afstand tot de aarde is nu bijna op zijn kleinst. Schitterend weerkaatst zijn dampkring het zonlicht. Mars is een vrij onbeduidend puntje links van Venus, maar zal in de loop van de komende maanden  geleidelijk iets meer helder worden. Vooral in juli is hij uiteindelijk prachtig te zien, maar dan moet je uiteraard veel later kijken. Ook op 14 februari, iets later, om kwart voor negen, fotografeerde ik het duo in de polder richting westen.

venus-mars-2017-02-14-2045uur

Maar ook de ochtendhemel is de moeite waard. Dan kun je Jupiter zien, of voor nachtbrakers ook al midden in de nacht. Op dit moment staat Jupiter conjunct met de afnemende maan, die afgelopen zaterdag vol was maar nu richting laatste kwartier aan het gaan is.  Elke dag verwijdert de maan zich meer naar het oosten, steeds verder van Jupiter vandaan. Hieronder drie foto’s. De eerste twee zijn 15 februari om 7 uur ’s ochtends gemaakt. Op de eerste foto zijn geen sterren of planeten te zien: het is al een beetje rood waar de zon opkomt. Bij de tweede foto zie je richting zuidwesten over de dijk de maan en Jupiter. De derde foto maakte ik vanochtend om kwart over vijf. Toen was het nog enigszins helder, het licht dat je ziet dat is maanlicht. Opvallend : waar de vorige dag de maan nog rechts van Jupiter stond, staat hij inmiddels al links van Jupiter.

ochtendrood-2017-02-15-7uurmaan-jupiter-2017-02-15-7uurmaan-jupiter-2017-02-16-5uur

Voor de echte liefhebbers: wil je de manen van Jupiter zien dan moet je een goede verrekijker of een telescoop hebben, en dan moet in ieder geval ook niet onze eigen maan in de buurt staan. Nu is het dus daarvoor niet het goede moment, maar dat komt wel weer een keer. Wil je weten waar je voor die manen van Jupiter moet kijken, dan is de site hier onder  ideaal: Hij laat voor elk willekeurig moment zien waar de vier grote manen van Jupiter (Io, Europa, Ganymedes en Callisto) staan.

http://www.shallowsky.com/jupiter/

Wil je weten wat je elke avond of ochtend aan de hemel kunt zien, dan zijn daarvoor diverse gratis of soms ook niet gratis programma’s . Voor  op de telefoon of op een tablet (android) is skymap van google geweldig! Je kunt met de telefoon alle kanten uit richten en zien welke sterren en planeten waar staan. Ook kun je het beeld stilleggen en door te “vegen” alles rustig bekijken. Dat laatste is ideaal, omdat ook de windrichtingen, horizon en meer erbij staan. Mijn oudste kleinzoon die ik wekelijks zie wil altijd weten wat waar te zien is.

skymap

Sterren kijken is vooral jezelf verwonderen en beseffen hoe nietig je bent. Ik deed het als kind al. Het beetje kennis dat je in boeken, tijdschriften, internet en meer kunt opdoen helpt om de verwondering richting te geven. We weten feitelijk nog niet 1%. Maar dat ene procentje is al te veel om te bevatten. Copernicus ontdekte dat de aarde om de zon draait. Het hele wereldbeeld werd op zijn kop gezet. De kerk vond het een weinig geruststellende gedachte. Alle zekerheden werden verlaten. En we hebben ze sindsdien nooit meer terug gekregen. Er komen door alle ontdekkingen alleen nog maar meer onzekerheden bij. Daarom kun je misschien beter Carnaval  vieren. Je kop vol gieten met bier en alle onzekerheden even laten varen.  Of je geeft je geest de ruimte door naar muziek te luisteren of door zelf te musiceren. We begrijpen totaal niet hoe de wereld in elkaar zit. Dat beseffen we door naar de hemel te kijken. Of door te musiceren, ook al zo’n mysterie. We slaan er ons vrolijk zingend doorheen.

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in Astronomie, filosofie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het eeuwige mysterie

  1. Nely zegt:

    Gewoon….. heel mooi.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.