Ochtend in december

 

maan-jupiter06:30 uur. Mars gaat voorop. De onverschrokken oorlogsgod voert zijn troepen aan. Dan komt Jupiter, de koning der goden, om in al zijn glorie de wereld te aanschouwen. Het begint licht te worden, daar is de maan!

maanEen kleine, onopvallende sikkel. Nog net beschenen door de al bijna opkomende zon. Wie ziet en hoort dit allemaal?

Heel veel ganzen, die de hele nacht de komst van Mars met oorlogsgeroffel hebben aangekondigd.

07:38 uur. Hier zijn de drie verkondigers van de nieuwe dag, kijk goed!

maan-jupiter-mars

Nu is het midden op de dag. Laag aan de hemel staat alleen maar een bleke zon. Vijf dagen voor de kortste dag van het jaar weet hij zich nauwelijks nog te verheffen. Om zich heen heeft de Zon zijn dienaren Saturnus, Venus en Mercurius geschaard, maar niemand die ze ziet. De zon heeft nu de heerschappij van Jupiter overgenomen. We zien alleen de zon. Zoals je bij een ster ook niet zijn planeten ziet. Maar we weten dat ze er zijn.

‘En waar staat Pluto dan?’ vraagt mijn oudste kleinzoon. ‘Ik wijs naar een plek aan de hemel. ‘Daar’. Dat is voor hem genoeg. Als hij maar weet waar hij staat. Hij hoeft hem niet te zien.

12:02. Richting Streefkerk. Of Parijs. Of….

Screenshot_20171216-120220[1]

 

 

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in Astronomie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Ochtend in december

  1. Raoul zegt:

    Wow! Mooi Pieter! Heel mooi!

    Like

    • Ik blijf opgetogen als ik zo door het badkamerraam kijk en dan zo’n constellatie zie. En dan opeens nog die maan erbij, waarvan ik dacht dat die al niet meer te zien was. De ochtend is de mooiste tijd van de dag. Dat zal in Bali wel heel anders zijn allemaal. Zijn daar vaak veel sterren te zien?

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.