Kangoeroe

Mijn oudste kleinzoon blijft intrigeren. Wat zijn zijn angsten en hoe gaat hij daarmee om? Onlangs heeft zijn broertje moeten overgeven. Dat blijft een obsessie. Ik ben op dit moment verkouden en als ik dan wat slijm ophoest vraagt hij bezorgd of het overgeven voorbij is. ‘Je bent toch alleen maar verkouden opa?’ – ‘Ja ik ben alleen maar verkouden, ik hoef niet over te geven’. Deze vraag blijft hij telkens weer herhalen. Maar even later is pop Basje ook verkouden. Hij verwerkt zo deze vervelende dingen weer.

Voor welk dier is hij bang? Voor hem is dat al jaren heel erg duidelijk. Er is slechts één vreselijk angstwekkend dier op de aarde. En dat is de kangoeroe. Waarom de kangoeroe? Omdat kangoeroe’s niet recht voor zich uit maar “scheef” kijken. En dat vindt hij angstwekkend. Het valt hem ook niet uit zijn hoofd te praten.

kangoeroe

Op de wereldkaart wijst hij naar een eiland. Ik zeg, ’dat is Madagascar’. – ‘Klein zeg’.  –Nee hoor’, antwoord ik, ‘het is groter dan Engeland’ . En ik wijs naar Engeland. Ik zie hem in gedachten vergelijken en weer de relativiteit van klein en groot ervaren. Ja, naast Afrika is Madagascar klein, maar naast Engeland is het groot. Dan wijst hij even later naar Australië. ‘Daar wil ik niet naar toe’. Ik begrijp het. Vanwege de kangoeroes dus.

Heel favoriet bij hem zijn rollenspelletjes. Maar die zijn compleet plaats gebonden. Bij ons thuis is hij meestal kabouter Pim. Maar als we naar het strandje gaan dan is hij Nijntje, en verplaatst hij zich in Nijntje zoals die is bij “Nijntje aan zee”. Het liefst wil hij bij dat strandje aan de Lek in het zand, zelfs midden in de winter, een fort gaan bouwen en daarna wil hij schelpen zoeken. Als zijn broertje van twee mee gaat dan is die “Nina”. ‘Kijk Nina heeft een donkere huid’ zegt hij terwijl hij naar de melkwitte armen van zijn broertje wijst. Nina is namelijk het negervriendinnetje van Nijntje in het boekje Nijntje en Nina. Na het bezoek aan het strandje wil hij niet meer Nijntje genoemd worden. Meestal gaan we dan nog wat wandelen door het riet en dan is hij weer kabouter Pim. Hij wordt boos als we dan per ongeluk zijn echte naam of zijn vorige naam Nijntje noemen. Het riet is dan bos en hij wijst zonder aarzelen alle bomen aan die hij ziet: berken, beuken, eiken, dennen.  Hij wijst intussen naar allerlei rietstengels. Kabouter Pim loopt met Opa Kabouter door het bos. Hier geniet hij intens van.

Bij zijn ouders is er weer een ander rollenspel. ‘Hi guy’ zegt zijn vader bij thuiskomst. ‘Hi Mum and Daddy’ antwoordt hij. De conversatie gaat vervolgens deels in het Engels. Hij vindt het heerlijk om te tellen in het Engels, maar kent ook veel zinnen en woorden. En zingt liedjes in het Engels. Nee, niet de gebruikelijke popsongs. Maar liedjes over de Kuipergordel (“the kuiperbelt”). En “Venus is the second planet from the sun” en dat soort zinnetjes. Vol overgave. Zoals onlangs op de terugweg in de auto van zijn ouders:

Hoe verwerk je een scheef kijkende kangoeroe? Ik weet het niet. De woestijn van Australië is doodeng. De asteroïdengordel en de kuipergordel zijn doodnormaal. De jongen blijft intrigerend en fascinerend. Maar gewoon ook heel erg lief.

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in kleinzoon, pedagogiek en onderwijs en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Kangoeroe

 1. Inge zegt:

  Uniek, in alle opzichten!

  Like

 2. Boven onze keukentafel hangt een foto van mijn omgekomen zusje Riet. Ook die foto vindt hij eng, ooit merkte hij op dat Riet daar ‘zo’ kijkt (over haar linkerschouder naar achteren). Zijn papa werd vroeger ’s nachts huilend wakker omdat hij gedroomd had van een vogeltje: dat zat op de vensterbank en sperde z’n bekje open (hij deed dat dan na). Dat was erg eng!!….Waarom blijken kinderen bang van specifieke, op zich geen dreigende, dingen? Dat intrigeert me..

  Like

 3. Mij ook! Ze zien denk ik details die wij niet zien of ze zien dingen achter de dingen. Lijkt me niet altijd even leuk, ben blij dat ik dat niet heb..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.