Skyglobe

2018-03-23-avondhemel

Skyglobe! Een programma dat gaat over de sterrenhemel. Hier zien we een animatie van de hemel komende avond. Bovenaan links zien we de tijdsaanduiding, hij loopt van 18:19, telkens 5 minuten later, tot 20:49. We zien hoe de zon ondergaat, een tijdje later ook Venus en Mercurius, dan Uranus. De bijna halve maan staat nog lang aan de avondhemel te schitteren. Op dit moment staat hij vlak bij het sterrenbeeld Orion met de witte en rode reus Rigel en Betelgeuze. En, niet te missen, vrij laag in het zuiden staat de helderste ster van de hemel Sirius. Heel hoog zien we de ster Capella, iets meer naar het zuid-oosten, ook vrij hoog, Castor en Pollux, in het sterrenbeeld Tweelingen.

Het programma is inmiddels denk ik zo ongeveer 25 jaar oud. Geschreven in DOS, er is nooit een update voor windows geweest voor zo ver ik weet. Je kunt met tientallen sneltoetsen van alles doen met dit programma. O.a. animaties laten zien van gebeurtenissen als die van komende avond. Maar je kunt veel meer. Zo kun je in een animatie laten zien dat de poolster langzaam uit het noorden verdwijnt en pas over 26500 jaar weer op zijn oude plaats staat. Of je kan inzichtelijk maken dat Venus afwisselend avondster en morgenster is. Ook kan je een heliocentrische weergave van het zonnestelsel laten zien, waarbij je bijv. mooi de excentrische baan van Pluto ziet. Of alleen de beweging van de binnenplaneten. Of: hoe de zon in de loop van het jaar steeds op een iets andere plek opkomt, globaal van het ZO in de winter naar het NO in de zomer. Of als er een zonsverduistering is dan kun je het hele proces in beeld brengen.

Ik kan het gebruiken dankzij het feit dat ik enkele jaren geleden het programma Dosbox heb gekocht. Ook al mijn eigen DOS-programma’s die ik in de negentiger jaren zelf maakte kan ik nu weer gebruiken. Maar nu Skyglobe. 25 jaar oud. Nog steeds niet geëvenaard!

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in Astronomie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Skyglobe

  1. Pingback: Sterren kijken | De kwintencirkel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.