Sterren en treinen

Misschien moet mijn oudste kleinzoon wel muggen gaan tekenen. En dan muggen die zich verstoppen in een holletje om hun winterslaap te gaan doen. Want hij is panisch voor die beesten. Omdat ze steken en je er bulten van krijgt. Behalve de radslag doen, op de piano improviseren en fietsen is tekenen zijn grote hobby. En hij tekent waar hij in zijn koppie nog meer mee bezig is. Dat zijn vooral treinen. Elke trein heeft zijn eigen geluid, de deuren klinken bij elke trein anders en ook dat fascineert hem. Enkele dagen geleden vertelde hij dat hij graag een ICE wilde zien omdat hij niet meer wist hoe die klonk. En hij doet al die geluiden feilloos na. Maar ook observeert hij zeer goed. En dat tekent hij. Niemand heeft het ooit met hem over perspectief gehad. Ook geen letters geleerd. Maar hij kijkt, tekent en beschrijft. Heerlijk, 5 jaar en 4 maanden en zijn wereld wordt groter maar delen van die grote wereld worden hierdoor ook steeds meer behapbaar. Naast treinen is het ook nog steeds de héle grote wereld die hem fascineert. Dat is de wereld van sterren, kometen en planeten. Nu de muggen nog, en nog een paar dingen waar hij moeite mee heeft. Maar goed, ik laat 10 tekeningen van hem zien van de laatste 2 weken en zal bij elke tekening een klein commentaar schrijven, naar aanleiding van wat ik zie en van wat ik me herinner dat hij er over vertelde.

ster1

Een heel bijzondere tekening. Links zie je een stukje van onze zon. Die is te groot om hem helemaal te tekenen. Dan volgen van links naar rechts de planeten. Mercurius met zijn kraters, Venus met zijn giftige wolken, de aarde waarop vluchtig een continent is getekend, Mars met daarop de hoogste berg van het hele zonnestelsel, Olympus Mons, Jupiter met de strepen, Saturnus met zijn ring die uiteraard een hoek van 28 graden maakt, Uranus, Neptunus en tot mijn vreugde ook Pluto, alhoewel die tegenwoordig tot de dwergplaneten wordt gerekend. Linksboven probeert hij “zon”, of “sun” te schrijven, rechts daarvan zie je een ster. Dat is Sirius, die in ons melkwegstelsel dichtbij onze zon staat. Maar daaronder staat een x met “stop”. Daar is het einde van ons zonnestelsel, als je verder gaat dan verlaat je het en kom je in de oneindige ruimte terecht. Dus: stop!! Ons zonnestelsel krijgt de tekst “zonstelse” en ik vermoed dat hij daar achter “dwergplaneten” heeft willen schrijven. Zowel boven als beneden aan de tekening zie je een aantal sterren, een vallende ster en een komeet.

ster2

In het midden de zon, daaromheen de banen van de planeten. We zien vanaf de zon Mercurius, Venus, de aarde met de maan, Mars, Jupiter. Saturnus met de juiste hoek van zijn ring, en rechts zie je de banen van Uranus, Neptunus en Pluto. Hij weet dat Pluto soms de baan van Neptunus snijdt. Rechts onder een trein, die heeft er niets mee te maken…

ster3

Het mooie van deze tekening zijn natuurlijk de bijschriften. Saturnus en Uranus, allemaal een enkele A. Dus aarde (arde) en maan (man) ook. Super logisch voor hem.

ster4

Bij deze tekening is het leuk dat hij een komeet tekent (links), een vallende ster (boven), maar ook een sterrenhoop (onder Saturnus) en het sterrenbeeld Cassiopeia, dat lijkt op een W. Ik vermoed dat de blauwe bol Rigel is (blauw licht wijst op superheet) en de gele bol een ster, vergelijkbaar qua warmte met onze zon. Misschien zijn deze sterren ook bedoeld als de aarde (blauw) en de grote maan van Saturnus Titan (geel).

ster5

Deze tekening is heel vergelijkbaar met tekening 3. Hij probeert nu alle woorden af te maken, ook als het niet meer uitkomt. Bij Neptunus gaat hij boven het fragment “Neptu” verder. Pluto krijgt twee  keer een l. Waarschijnlijk is hem opgevallen dat dezelfde medeklinkers soms twee keer achter elkaar staan, waarom daar heeft hij natuurlijk geen flauw idee van. Mercurius schrijft hij als “Mercurijs, waarbij de C in spiegelbeeld staat (dat doet hij met de z ook heel vaak) , I en J achter elkaar, inderdaad, dat klinkt min of meer als jus. En hij weet dat je de K ook als C kunt schrijven, en dat dat bij Mercurius het geval is. Dat was hem in boeken al meer dan een jaar geleden opgevallen.

trein1

Twee locomotieven, elk op hun eigen spoor. Rechts een zogenaamde koploper, links een hondenkop. Koplopers vindt hij het mooiste, die wil hij supergraag met Sinterklaas krijgen. Let ook op het perspectief, van zowel de locomotieven als de rails. Bij de koploper zie je twee stroomgeleiders die contact met de bovenleiding moeten maken.

trein2

Bijna dezelfde tekening als de vorige, maar nu draait het spoor van de hondenkop naar het andere spoor toe. De koploper is van R-net, waarbij hem opviel dat er niet R-NET staat maar RNET.  ‘Waarom een rondje opa?’ ‘Ja, dat weet ik ook niet. Dat hoort denk ik bij hun logo. Het lijkt wel een digitale 0 maar ik denk dat er een streepje bedoeld wordt.’ Voor kennisgeving aangenomen maar feilloos geïmiteerd.

trein3

Er zijn vier perrons, ook perron 0!! Ik weet niet hoe hij daar aan komt. Het beruchte perron 0 van Rotterdam bestaat al decennia niet meer. Bij het eerste perron staat een dubbeldekker intercity met een koploper als locomotief. Bij perron 2 een sprinter met een hondenkop. Bij perron 3 staat volgens hem een tram. Boven de treinen zie je de bovenleidingen.

trein4

Weer drie treinen. De Intercity naar Utrecht daar is iets mee. Er staat op : “Let op”. Links zie je een trap, die gaat naar een voetgangerstunnel. De in- en uitgang van deze tunnel zijn goed te zien. De streep rechtsboven is denk ik een bovenleiding, omdat daaronder de trein met een geleider contact maakt met die streep. De stippellijntjes hebben vast ook een betekenis maar die weet ik niet meer.

trein5

Bij deze tekening gebeurt het een en ander. We zijn aangekomen met de sprinter bij station Woerden (word). Iemand loopt op het perron maar dreigt er af te stappen, een been steekt al over de rand (zo vertelde hij mij). Links vooraan zijn de strepen die je op het perron ziet. Je mag staan en lopen tot vlak voor de strepen, daarna is het te gevaarlijk. In deze tekening verwerkt hij het mogelijke gevaar van treinen. Verder zien we weer bovenleidingen en vanuit de trein naar boven stroomgeleiders. ‘Opa gaan die naar de bovenleidingen?’  ‘Jazeker, anders krijgt de trein geen stroom. Maar ze kunnen ook afgekoppeld worden, dan gaan ze naar beneden.’ Na enig nadenken zei hij dat ze hier waren afgekoppeld.

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in Astronomie, kleinzoon, pedagogiek en onderwijs, taal en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Sterren en treinen

 1. Jeanneke zegt:

  Wat een leuk en ontroerend verhaal! Mooi geschreven, zoals ik van je gewend ben.

  Geliked door 1 persoon

 2. Riky zegt:

  Opa heeft goed opgelet.

  Geliked door 1 persoon

 3. Inge zegt:

  Schitterend in alle opzichten!!!
  Zou overigens een goed idee zijn om muggen te gaan tekenen, wel in een 3 luikje.
  1- teken een mu(gen)
  2- wat vind jij ervan
  3- hoe zou jij t willen…
  Dit probeer je zoveel mogelijk woordeloos te doen. Daarna samen bespreken en bespreken wat t nut is van de muggen….
  Zou t je lukken een dode mug samen te bekijken???
  Nou ja, kijk of je er jets mee zou kunnen… of niet!
  Liefs

  Like

  • Goed idee! Ik heb met hem vandaag trouwens al een tekening van een mug op internet gezocht en hij heeft er zeer aandachtig naar gekeken. Zou me niet verwonderen als hij er morgen zelf al mee aan de slag gaat.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.