Wintertijd

Gelukkig is besloten om nog even te wachten met het definitief vaststellen van het fenomeen winter- of zomertijd in Nederland. Ik ben trouwens zeer voor het instellen van permanente wintertijd, met dezelfde argumenten die ook Arjen Lubach op een ludieke manier aangeeft.

Eigenlijk hebben we als we permanent wintertijd instellen al permanent zomertijd. Omdat onze klok ook dan nog steeds 40 minuten voorloopt op de werkelijke tijd. Als je naar reacties van veehouders kijkt dan zijn die verdeeld. ‘Mijn kippen leven dag en nacht in het donker, dus dat maakt allemaal niets uit’. ‘Het is vervelend als we moeten omschakelen, winter- of zomertijd op zich maakt niets uit.’ Uit dit soort reacties blijkt vooral hoeveel onze bio-industrie is afgedwaald van een natuurlijk patroon maar het zegt niets over wat nu beter of slechter zou zijn: zomer- of wintertijd permanent. De natuur zelf doet niet aan zomertijd en ook niet aan wintertijd. In de lente gaan de vogels fluiten als het licht wordt. Bij constante zomertijd lijkt het dan of ze een uur eerder gaan fluiten dan wanneer het altijd wintertijd zou zijn. De meeste dieren passen zich aan het licht aan. Het zou heel natuurlijk zijn als de mensen ’s zomers langer zouden werken dan ’s winters. Als je kijkt naar de tijden dat een school open was in de achttiende eeuw dan kunnen we lezen dat er in de winter veel korter school werd gehouden dan ’s zomers. Dat zal ook wel met verwarmingskosten te maken hebben gehad, maar toch. Men deed het gewoon. Ook Beethoven gaf  ’s zomers al vroeg les, ’s winters piekerde hij daar niet over. Ook weer logisch, je huis moet niet donker zijn, en verwarmd. De mens stond toen feitelijk nog dichter bij de natuur. En ik denk dat het ook wel eens zo zou kunnen zijn dat de biologische klok ons ’s winters eigenlijk langer wil laten slapen dan ’s zomers, zoals dat ook bij veel dieren het geval is. Het enige wat de mens heeft kunnen verzinnen in deze tijd is de klok verzetten. Zijn we zo ver afgedwaald van de natuur dat wij onze biologische klok zo makkelijk laten afwijken van dat wat ons lichaam eigenlijk zegt? Vooral ’s zomers zitten de kinderen al veel te vroeg in de schoolbanken als je naar hun biologische klok kijkt. Minstens twee uur te vroeg dus! Logisch dat iedereen zit te gapen. En voor volwassenen is het niet anders. Er zijn enkele branches die er wel bij varen. De koffie-industrie (‘wakker blijven!’) , de horeca (‘lekker lang op het terrasje’) en natuurlijk de medische industrie die weer allerlei extra pillen en behandelingen kan introduceren dankzij de problemen die ontstaan door het uit de pas lopen van de biologische klok met de maatschappij. Wintertijd!!

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in maatschappij en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Wintertijd

  1. Inge zegt:

    Leuk stukje en m.i zoooo waar!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.