ISS, Venus en de bijna volle maan

Vrijdagavond, 7 februari 2020. Ik heb hem inmiddels al een aantal keren gezien en ik heb er ook al twee keer over geschreven, het ruimtevaartuig ISS. Het was een prachtige heldere avond en juist deze avond was deze bemande satelliet gedurende ruim vijf minuten goed zichtbaar in Nederland. Het was net pas donker en om exact 6 minuten over half zeven begon het, zoals ook voorspeld:  daar kwam hij, laag aan de westelijke horizon. Langzaam klom hij omhoog, richting de zeer heldere planeet Venus in het WZW. Intussen zag je hoe hij enkele redelijk heldere sterren passeerde. Ik filmde uit de hand en zoomde ook af en toe in, wat nu en dan tot een wat beweeglijk beeld leidt. Niet te vermijden als je ook de satelliet wilt blijven volgen. Toen hij Venus voorbij was ging het richting zuiden en net iets eerder was de “afdaling” naar de horizon alweer ingezet. Ik filmde alles vanuit de polder bij de Hoekse weg in Lekkerkerk. Toen de satelliet in het zuiden stond keek je richting Lekdijk. Het laatste stuk zag je hem nog flikkeren door boomtakken heen, en daarna zag je hoe hij langzaam verder afdaalde. Ik bleef filmen tot je hem niet meer kon zien. Zo verdween hij weer in het OZO. De maan was deze avond bijna vol en stond al vrij hoog aan de hemel in het ZO. Die nam ik ook nog even mee in het slotdeel van de film.

Het ruimtevaartuig was bemand door drie astronauten, twee Amerikanen en een Rus. Net twee dagen eerder waren drie andere astronauten terug gehaald en geland in Kazachstan. Dat was live te volgen. Ik kijk regelmatig ook op mijn app over de ISS. Zo zag ik enkele keren live een ruimtewandeling. Brr.. wat eng, denk ik dan. Je ziet live een astronaut door de ruimte zweven in zijn ruimtepak om bijvoorbeeld iets te repareren of om accu’s te vervangen. Buitengewoon spectaculair. En vanavond zag ik ze ook live, nu zaten ze “in een stipje” aan de hemel.

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in Astronomie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op ISS, Venus en de bijna volle maan

 1. nelyspijker zegt:

  Mooi gefilmd. Vreemd idee, dat daar , ver weg, drie mensen in zitten. Hele mooie beelden van de maan, ook. Ik heb ook gekeken , maar heb waarschijnlijk naar de verkeerde ster gekeken. (Ook mooi hoor) Groeten en fijne zondag. NelyVerzonden vanaf Samsung-tablet.

  Like

 2. Ja je moet precies weten waar en hoe laat en uiteraard vrij uitzicht hebben want hij kwam dit keer niet zo erg hoog boven de horizon. En hij moest van rechts naar links bewegen. Kortom.. Maar ik heb geluk gehad net het weer. De volgende gelegenheden zijn pas weer over een week of 3

  Like

 3. Hans Blijdorp zegt:

  Ha Pieter,

  Leuk hoor! Mooi filmpje over de ISS. Ik zie het filmpje nu pas, terwijl ik bezig was mails te verwijderen. Maar deze laat ik voorlopig nog staan!

  groeten, Hans

  ________________________________

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.