Igor Levit en Beethoven

Igor LevitMorgenavond speelt in de serie meesterpianisten in het Concertgebouw in Amsterdam Igor Levit onder meer twee sonates van Beethoven. (opus 109 en de laatste sonate opus 111). Toen hij nog maar pas drie jaar was speelde Igor Levit al piano en was al snel een wonderkind in Nizjni Novgorod, qua grootte de vierde plaats van Rusland. Maar al op zijn achtste verhuisde het gezin naar Hannover. Na studies in Salzburg en Hannover is hij nu op zijn drie en dertigste een van de meest vooraanstaande pianisten.

In het kader van 32 x Beethoven is deze pianist bezig met het maken van 32 podcasts over telkens een van de 32 sonates van Beethoven. Hij is inmiddels gekomen bij no 7, opus 10,3. Als kind was ik gefascineerd door een radioserie over de pianosonates van Beethoven op WDR 3. Eigenlijk dezelfde formule, telkens een sonate. Er werd bij elke uitzending veel verteld en je hoorde gedeelten en natuurlijk de hele sonate. Ik heb altijd goed Duits kunnen verstaan dus ook deze podcasts in het Duits zijn voor mij geen probleem. Maar er zijn twee verschillen met pakweg 55 jaar geleden: Nu wordt alles gespeeld door Igor Levit zelf en hij geeft al spelende een toelichting. De sonate zelf zul je in de podcast niet in zijn geheel horen, voor die opname moet je dus op een andere manier zorgen. Igor Levit is in de podcast in gesprek met Anselm Cybinsky. In dat gesprek stelt Anselm vaak vragen en daar gaat Igor dan op in. Hij speelt ook in die podcast op een geweldige manier fragmenten van stukken van Beethoven. En deze podcasts zijn eigenlijk heel mooie inleidingen op die sonates, ze worden zeker ook voor leken hierdoor meer toegankelijk gemaakt. Ze bevestigen wat ik eigenlijk altijd al geweten heb: Beethoven is weergaloos als componist, en zeker als componist van pianosonates.

Er is een video als inleiding naar de podcasts.
En hier een link naar de podcasts zelf.
Alle sonates door hem gespeeld kun je horen via de diverse muziekdiensten, bijvoorbeeld via spotify.

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in muziek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.