IJs en hoog water

Achter ons huis is een natuurgebied van het Zuid-Hollands landschap dat is aangelegd rond 2000. Dit naar aanleiding van de hoge waterstanden in de grote rivieren in 1993 en 1995. De getijden hebben er vrij spel, het verschil in waterhoogte is dagelijks soms een meter. Je ziet het water dus bijna altijd  stromen,  bij eb gaat het richting rivier, bij vloed richting dijk. Dus ook nu in deze vorstperiode. Maar door de stevige kou bevriest steeds het bovenste laagje van het water, dat het riet binnen dringt. En als het water weer terug gaat richting de rivier blijft dat ijs in het riet hangen. Dat levert mooie plaatjes op.  Het was de afgelopen dagen ook vrij hoog water. Talrijke watervogels uit de omgeving maar vooral ook uit het noorden en oosten hebben dit soort paradijsjes weten te vinden. De hele nacht door hoor je het gesnater van ganzen en het gekwek van eenden, het krijsen van meeuwen en het geluid van allerlei andere watervogels.

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in natuur en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op IJs en hoog water

  1. Judith Verbeeck zegt:

    Zo mooi

    Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.