Europa

Europa is een vrouw. Een heel mooie vrouw. Zo mooi dat Zeus, de oppergod haar begeert. Hij verandert zichzelf in een witte stier. Het lieftallige mooie meisje Europa klimt argeloos op deze rustige, prachtige stier. Dan gaat de stier snel lopen, en: hij zwemt de Middellandse zee in met op zijn nek Europa. Aangekomen op Kreta laat hij zijn werkelijke gedaante zien. De stier verandert in een prachtige man met een goddelijk lichaam. Hij heeft gemeenschap met Europa, en gaat dan weer zonder zich verder om haar te bekommeren terug naar zijn Godenverblijf. Europa krijgt een kind, Minos, dat koning wordt van Kreta. De Minoïsche cultuur wordt veelal gezien als basis van de Westerse beschaving.

maan europa positie

Deze mooie vrouw is ook aan de hemel te zien. Als je op het juiste moment kijkt en een heel goede verrekijker of telescoop hebt, dan lukt het al. Het is de tweede maan van Jupiter. Op internet kun je dagelijks opzoeken of en waar hij te zien is. http://www.shallowsky.com/jupiter/ Vannacht om half 12 zie je hem in Nederland net links van Jupiter. Callisto schuift voor Jupiter langs, Io en Ganymedes zie je rechts van Jupiter. Jupiter zelf staat dan laag in het westen als een zeer heldere ster.

europa-oppervlak maanEuropa heeft diepe kloven. Het hele oppervlak is in kleine gebiedjes onderverdeeld door deze kloven. Die zijn ontstaan doordat Jupiter (=Zeus!!) aan Europa trekt waardoor er veel aardbevingen zijn. Europa is voortdurend in beweging. De grenzen van de kloven veranderen. Soms zie je nieuwe kloven over oude kloven.

Europa is een mooi continent. Met veel kleine landen. Die zich allemaal graag willen afzonderen van de rest. Ze bakenen hun terrein af met grenzen. Maar die grenzen vervagen. Het lijkt wel of de eerdere aparte gebieden bij elkaar gaan horen. Na verloop van tijd komt er een nieuwe breuk. En zo ontstaat de situatie dat een gebied zich weer afzondert van de rest. Zo is het altijd geweest en zal het ook wel erg lang blijven. Het is de doem van Zeus…

 

 

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in Astronomie, Geschiedenis, maatschappij en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Europa

  1. (Henny) Een mooie symbolische column, Pieter. En deze tekst-lengte spreekt mij meer aan dan lange lappen… Vannacht om ha;f twaalf laat ik het lieftallige meisje Europa voor wat ze is want ik hoop dan te slappen. Energie vergaren voor ons vakantievertrek, binnenkort…

    Like

  2. Nely Spijker zegt:

    Een mooi verhaal om over na te denken. Ik heb het met heel veel plezier gelezen. Heel symbolisch en relativerend.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.