Kabouterland

Ik heb me de laatste tijd verdiept in het gedicht Ooghentroost van Constantijn Huygens. Je kunt blindheid bestrijden met het plantje ogentroost. Maar je kunt blind wórden van het sap van de reuzenberenklauw. Deze plant zag ik eergisteren massaal in Drenthe, uitgebloeid uiteraard. Een machtig gezicht, planten tot vier meter hoog! Tussen bemoste bomen die nog hoger waren. En dat alles in een enigszins mistige omgeving. Je kreeg het gevoel in een prehistorische tijd terecht te zijn gekomen. Stil!

reuzenberenklauw

mist2Het sap van de reuzenberenklauw tast je huid aan, en in combinatie met zonlicht kan dat zeer ernstige gevolgen hebben. Als je het in je ogen krijgt kun je er zelfs blind van worden. Vreemd genoeg is de beste bestrijdingsmethode: laat er schapen grazen, die zijn dol op de bladeren.

schapen

Die dagen in Drenthe waren er meer prehistorische plaatjes te schieten. Plaatjes van oeroude jeneverbesstruiken, van jeneverbesjes.

jeneverbesjeneverbesbesPaddenstoelen lijken altijd uit een andere wereld te komen, zeker ook de grote stinkzwam. Kabouters zijn dol op bos-champignons. En vliegenzwammen die gebruiken ze als speeltuig, daar kun je lekker op wippen.

paddenstoelpaddenstoel2vliegenzwam.jpg

Verder en verder ging het door de prehistorische wereld. Langs hoge bomen,  boven ons trekvogels, langs prehistorische begraafplaatsen…

bomentrekvogelshunebedWe kwamen trouwens geen kabouters tegen. Daarom gingen we maar naar Exloo, naar kabouterland.

kabouterland

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in natuur en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Kabouterland

  1. Nely zegt:

    Dankjewel, Verhalenverteller

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.