Kloostertuin

26 maart 1971 verhuisde ik van mijn geboortedorp naar Maastricht. Ik studeerde in die stad inmiddels al 2,5 jaar en was eindelijk op mezelf, ik was de koning te rijk. Mijn vader legde op mijn kamertje in de Lenculenstraat een gaskachel aan en met grotendeels oud meubilair uit mijn ouderlijk huis was ik toch nog een beetje thuis. Het was er heerlijk rustig, ik woonde aan de achterkant van het huis en mijn raam zag uit op de tuin van het klooster van de Augustinessen. De Zusters Augustinessen beschrijven hun kloosterleven met de volgende woorden:
Gehoor geven aan een roeping van God, In gemeenschap leven, In gemeenschap bidden, In gemeenschap werken, samen je geluk vinden in het gelukkig maken van anderen.
Hoe? Door gastvrij te zijn en te delen.
In Maastricht waren ze tot 2005 actief in het werk in opvangtehuizen.

klooster augustinessen

Dat alles wist ik toen niet. Ik zag ze vaak door de tuin lopen. In het voorjaar wemelde het daar van de zangvogels, en de zusters hielden van klassieke muziek. Heel vaak klonken er prachtige klanken tot in mijn kamer, ik herinner me vooral de klanken van pianoconcerten van Mozart.

Hieraan moest ik vanochtend denken toen ik naar buiten keek. De zon was net opgekomen en stond rood in het Zuid-Oosten. Maar al dagen zijn koolmeesjes uiterst bedrijvig bezig, soms als paartje, soms ook in groepjes. En uit de radio klonk de muziek van Hildegard von Bingen. Prachtige muziek in Gregoriaanse stijl uit de twaalfde eeuw. Hier een impressie hoe dat vanochtend was, en stel je er ook de kloostertuin van de Augustinessen in de Lenculenstraat of de kloostertuin van Hildegard in het Duitse Bingen bij voor

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis, muziek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Kloostertuin

 1. Is die zon van vanochtend? Ik ben jaloers! Dank voor de mooie muziek en het nostalgische inkijkje in het kloosterleven. (Als kind wilde ik non worden, ha ha)

  Like

 2. Een blog-aflevering naar mijn (Henny) hart! ook wij hoorden Hildegard, vanochtend. Maar wij wonen niet aan de Lek. Die stel ik mij hierbij nog liever voor dan die kloostertuin. En dan jouw ontbijtkoffie daarbij. Jouw vogelzang bij deze muziek bewijst het voordeel van de afwezigheid van dubbele beglazing (??)

  Like

  • Ha Henny
   Het raam had ik open gezet. We hebben overal behalve in de badkamer dubbele beglazing maar gelukkig ook overal vensters die open kunnen. Inderdaad koffie. Kom maar snel weer een keer van de ochtendvogeltjes met muziek en koffie genieten!

   Like

 3. leegschrift zegt:

  Ik vind het mooi waar die mensen zich voor in hebben gezet vroeger en vanuit welke intentie ze dat deden. Gregoriaans vind ik prachtig. Mijn eigen ziel vindt daar een weerklank in die ik anders niet kan vinden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.