Omikron

Sinds zondag kan ik meepraten. Uit de testuitslag die ik van de GGD kreeg bleek dat ik corona heb. Ik ben nu ervaringsdeskundige. Voordat ik het zelf kreeg wilde ik graag weten hoe het bij anderen was gegaan: “Waar en hoe heb je het opgelopen?” “Heeft je vrouw het ook?” “Hoe begon het?” ”Welke verschijnselen heb je nu?” De ervaringen van anderen die ik zo al las waren niet altijd hetzelfde. Maar ja. Zo zijn tot nu toe mijn eigen ervaringen:

Hoe en waar zou ik het hebben opgelopen? Als een detective probeer ik dat te achterhalen. De eerste verschijnselen had ik donderdag, de incubatietijd schijnt drie tot vijf dagen te zijn. Dan zou ik zaterdag, zondag of maandag moeten zijn besmet. Alle drie die dagen is mogelijk. Die bewuste zaterdag is het meest onwaarschijnlijk. De boodschappen waren al gedaan. Met mijn vrouw ben ik met de auto naar een mooi wandelgebied in Brabant gegaan. We hadden boterhammetjes gesmeerd die we halverwege de tocht op een bankje hebben opgegeten. Ik heb omdat de horeca dicht was mijn behoefte in de bosjes gedaan. Verder hebben we met niemand gesproken. Nee, die zaterdag kan ik eigenlijk wel schrappen. De maandag zou kunnen, ik heb wat “tussendoor boodschappen” gehaald bij een kleine supermarkt, ik heb bij het schoolplein van de school van mijn kleinkinderen gestaan. Maar daar heb ik met niemand staan kletsen behalve met mijn dochter die de twee kleinsten kwam ophalen. Ik haalde mijn oudste kleinzoon op, die was de hele middag bij mij. En na het avondeten bracht ik hem thuis. Ja, die dag zou het gebeurd kunnen zijn. Ik was niet dicht bij iemand, behalve bij mijn kleinzoon. Maar hij zelf had geen enkel verschijnsel. Nee, die dag lijkt me dan toch ook niet echt heel waarschijnlijk, maar het zou natuurlijk kunnen. Hoe zag de zondag er uit? Toen zijn mijn vrouw en ik op familiebezoek geweest. Onverwacht, we hadden iets om daar af te geven. Warempel, we konden er terecht. En we waren er bij elkaar toch al gauw zo’n kleine drie uur. Heel gezellig was het. Met een wijntje en en een chipje. En tijdens het gesprek bleek dat de familie net zo’n beetje genezen was van corona.. Oei. Best mogelijk dat er dus nog wat van dat virus in dat huis rondwaarde.. Maar er blijft dan toch nog een klein raadsel. Waarom raakte ik besmet en mijn vrouw niet? Daarvoor zie ik twee mogelijkheden.1, zij had genoeg weerstand of 2, ze kreeg te weinig virusdeeltjes binnen.

Hoe begon het. Afgelopen donderdag kreeg ik keelpijn en tegen de avond voelde ik een schorre keel. Ik ken dat. Als onderdeel van een naderende verkoudheid met ook keelpijn krijg ik bijna altijd een schorre keel. Ik weet dat het dan bijna niet meer tegen te houden is. In de meeste gevallen krijg ik in die gevallen niet alleen keelpijn maar wordt ik ook snotverkouden, heb ik dagen geen stem meer (hij zakt een octaaf..) en ben ik er zo’n twee weken behoorlijk vervelend aan toe. Zo voelde het, ik bereidde me in gedachten voor op een dergelijk scenario. Die nacht werd de keelpijn snerpend en ik begon als een gek te zweten. Ik had behoorlijk koorts. De koorts was vrijdag overdag verdwenen, ook de keelpijn was minder. Ik dacht toch nog steeds niet aan corona. Ik was namelijk niet moe en had ook geen koppijn, de twee klachten die toch zo’n beetje boven aan het lijstje staan. Ook hoefde ik niet te hoesten. Nee, ik had vrijdag vooral een vervelende keelpijn. De nacht erna leek op de vorige, maar was minder heftig. De keelpijn sneed minder en ook de koorts was minder. Mijn vrouw voelde zich ook niet helemaal lekker. Zaterdagochtend deden we allebei een zelftest: allebei negatief.

Vlak nadat we dat positieve nieuws tot ons hadden genomen kreeg mijn vrouw een bericht van een collega onderwijzer van haar school. Die was positief getest nadat een zelftest juist een negatief resultaat had gegeven. Ze wist de oorzaak: je moet niet alleen naar het slijmvlies in je neus, maar ook naar het slijmvlies van je kéél kijken. De omikron variant scheen zich juist vaak in de keel te nestelen. Oei. Nóg een zelftest? Nee, we besloten maar gelijk een officiële test bij de GGD aan te vragen, waar we nog diezelfde middag terecht konden. Wel meer dan 40 km verder overigens..

Zondagochtend kregen we allebei een mailtje met de uitslag. Mijn vrouw was weer negatief, maar ik dus positief. Ja dat kan. Ze heeft wellicht meer weerstand. Allebei hebben we drie vaccinaties gehad, dus zij had dan misschien genoeg weerstand om die virusdeeltjes snel op te ruimen. Maar het kan ook zijn dat ik haar alsnog heb besmet vanaf donderdag, toen bij mij de verschijnselen begonnen. En dan krijgt zij de verschijnselen drie tot vijf dagen later. Volgens de GGD moet ze in quarantaine en zich dinsdag opnieuw laten testen. Dat gaat ze dus doen.

Mijn dochter kwam langs en bracht wat boodschappen, lekkernijen en een bloemetje. Superlief! Vandaag is het echt weer om binnen te blijven. Dat moeten we zo wie zo, dus dat komt alleen maar goed uit. Als ik donderdag klachten vrij ben mag ik uit quarantaine. Daar ziet het nu naar uit. Vooralsnog lijkt deze omikron variant erg mild. Waarschijnlijk dus ook dankzij mijn eerdere vaccinaties. Ik kan in ieder geval meepraten.

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in maatschappij en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Omikron

 1. Sietse Blijdorp zegt:

  Beterschap gewenst !

  Like

 2. nicole zegt:

  ja, lekker ‘uitzieken’, Pieter!

  Like

 3. Henny zegt:

  Nu ben je in de naaste toekomst extra weerbaar! En wij gaan jou aanstaande woensdag met genoegen vervangen. Beterschap!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.