De Kwintencirkel: blog van Pieter Simons

Overzicht van alle categorieën

 • Muziek. Veertig jaar lang heb ik les gegeven in muziektheorie. Veel van mijn artikelen gaan over bestaande muziek in de vorm van muziekanalyses, maar vooral ook over muziek in de context van de tijd.
 • Astronomie. Al als kind was ik gefascineerd door de wereld van sterren en planeten. Ik lees nog steeds veel hierover en maak ook foto’s van hemelobjecten.
 • Geschiedenis. Klassieke muziek kun je beter begrijpen als je ook de historische context kent waarin die tot stand kwam. Als ik over muziek spreek komt dat ook bijna altijd aan de orde. Maar ook andere kunstuitingen kunnen niet buiten die historische context. En los van kunst: geschiedenis is spannend. Als je ergens bent wil je weten hoe die plek historisch zo gegroeid is. Ik heb veel geschreven over de stad Maastricht bijvoorbeeld.
 • Beeldende kunst. Ik heb veel cursussen gevolgd over beeldende kunst, vooral ook om kunst beter te leren begrijpen. Af en toe schrijf ik over iets wat ik heb gezien. Middeleeuwse kunst heeft extra belangstelling bij mij. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal artikelen die gaan over Romaanse kunst.
 • Natuur. Luisteren naar vogels, beleven van bijzondere of ook simpele landschappen om de hoek, en vooral ook: kijken naar wilde bloemen.
 • Autisme. Mijn oudste kleinzoon heeft autisme. Tegelijk is hij buitengewoon begaafd, met name beeldend: hij kan goed tekenen, en nog meer misschien: muzikaal. Ik schrijf vanaf september 2017 regelmatig over wat mijn ervaringen met hem zijn, over alle mogelijke dingen die met zijn autisme te maken hebben, maar vooral ook over het grote genieten van mijn omgang met zijn unieke persoonlijkheid. Vanaf augustus 2021 zijn mijn artikelen over hem beveiligd met een wachtwoord. Mensen die ik goed ken en die ze graag willen lezen geef ik dat wachtwoord.
 • Taal. Als Limburger ben ik nieuwsgierig naar de achtergrond van het Limburgs, maar ook die van het oud-Nederlands. Ik heb er het een en ander over gelezen en over geschreven. Maar ook een begrip als retorica komt aan de orde. Retorica bij Constantijn Huygens bijvoorbeeld.
 • Theater. Af en toe bezoek ik een theater- of dansvoorstelling.
 • Film. Ik ben geen regelmatige bioscoopbezoeker maar af en toe schrijf ik over een film die me heeft aangegrepen.
 • Recensie. In deze categorie een overzicht van voorstellingen, films, tentoonstellingen die ik bezocht heb en waar ik iets over geschreven heb. Ook schrijf ik af en toe over een boek dat ik heb gelezen. Als ik er weinig aan vond schrijf ik er ook niet over.
 • Filosofie. De samenhang der dingen vind ik een van de meest fascinerende dingen die er zijn. Daarover wil ik graag af en toe filosoferen. Het getal zeven is voor mij meer dan een cijfer. Of waarom maakt Venus een pentagram aan de hemel en is majeur zo anders dan mineur?
 • Maatschappij. Er zijn allerlei maatschappelijke vraagstukken waar ik af en toe voorzichtig mijn eigen mening over geef.
 • Pedagogiek en onderwijs. Ik heb zelf 40 jaar les gegeven. Maar nog steeds leer ik.

Waarom heet mijn blog de kwintencirkel? Lees hier meer.

Contact