Adios Nonino

 • Opa zit er op het keyboard ook een Bandoneon?
 • Ja zeker, ik zal eens zoeken.

Even later was het bewuste geluid gevonden en ging mijn kleinzoon van net zes jaar experimenteren. Ik dacht: zal ik hem nog eens “Adios Nonino” van Piazzolla laten horen, het beroemde muziekstuk dat Carel Kraayenhof bij het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima speelde. Na een paar tonen gehoord te hebben op mijn smartphone liet hij het keyboard voor wat het was en ging mee kijken en luisteren. Het lied blijft een tranentrekker, ook voor mij. Geschreven toen de vader van Piazolla in 1959 was overleden, ter gedachtenis aan hem. Nu bij het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima was het vooral voor Maxima een herinnering aan Argentinië, maar ook voor haar aan het achterlaten van haar geboortegrond, en aan het vrijgezellenbestaan. En ze zal gedacht hebben aan haar vader die er niet bij mocht zijn. Er zit los van al deze associaties zoveel in de muziek dat ook bij mij enkele tranen over mijn wangen biggelden. Die door mijn kleinzoon werden opgemerkt.

 • Ik heb dat niet, dat ik van deze muziek moet huilen.
 • Nee, maar jij luistert ook heel anders. Je hoort alle details en geniet van de prachtige muziek, maar op een heel andere manier.

trouwpartij

Dat dat waar was bleek toen hij na een tijdje de huwelijksscene ging naspelen. Hij pakte een theedoek en maakte daarvan een sluier voor Maxima. Vervolgens speelde hij de hele huwelijksplechtigheid na, al liggende op de grond. En intussen neuriede hij “Adios Nonino”.

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in kleinzoon, pedagogiek en onderwijs en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Adios Nonino

 1. Nely zegt:

  Prachtig. Ontroerend

  Geliked door 1 persoon

 2. En ongelooflijk hoe hij die muziek op zijn manier spelenderwijs weergeeft. Op de goede toonhoogte.. Dus een absoluut gehoor

  Like

  • Realiseer je dat tussen het beluisteren van het muziekstuk en zijn spelend neurieën minstens een uur zat. De muziek zit op exact de goede toonhoogte in zijn hoofd. Ik heb een compilatie gemaakt van zijn zingen en het origineel. Ook te gek hoe hij de ritmische tango elementen met zijn stem integreert

   Like

 3. Anoniem zegt:

  Wat een mooi moment, Pieter! En wat een lief en inlevend kleinkind heb je.

  Geliked door 1 persoon

 4. AnneMarie zegt:

  Je hart stroomt toch over van liefde voor zo’n (klein)kind

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.