Feest

Wat kun je afleiden uit een kindertekening? Volgens sommige mensen die zich hierin hebben gespecialiseerd heel veel. Ik als leek zie er ook het een en ander in. Maar misschien omdat mijn oudste kleinzoon in alles zo open is.
-‘Waarom loop jij zo krom?’
-‘Waarom maak jij zulke kleine pasjes?’
Dit soort dingen zegt hij en ziet hij. Veel dingen observeert hij goed, vooral voertuigen. Sinds een tijd is hij daar druk mee bezig: met bussen, trams, treinen, boten. Maar ook met sociale dingen, dingen die hij tegenkomt en niet snapt. Mensen gaan soms trouwen. Hij wilde laatst de hele bruiloft van Willem-Alexander en Maxima op Youtube zien. Hij gaat immers zelf later ook trouwen. Dus wil hij graag voelen aan een vinger waar een trouwring omheen zit. Maar ook verwerkt hij in zijn tekeningen angsten. Hij is bang voor honden. Hij weet dat ze slechts komen snuffelen om kennis te maken maar hij is bang dat ze bijten. En hij is bang dat hij onder water zakt maar tekent intussen mensen die in het water springen en zwemmen. Zoals hij dat toch ook weer ziet in het zwembad.

Ik heb een aantal tekeningen die hij de laatste drie weken heeft gemaakt bij zijn ouders thuis of bij ons, grootouders, bij elkaar gezet. Per dag maakt hij diverse tekeningen, dit is een selectie. Bij de meeste tekeningen zal ik een kleine toelichting geven van dingen die mij opvallen of die hij er bij vertelde voor zover ik me die nog herinner.

01-klein

Uit zijn hoofd tekent hij de kaart van Nederland. Links is de Noordzee, dat zie je door de golfjes met een boot. De rode lijnen zijn de lijnen van de spoorweg. Utrecht is goed herkenbaar. Er gaat ook een lijn naar Zeeland, Den Haag en Tilburg zo te zien. Er staat trouwens niet Tilburg, maar Zuit….. (?)

02-klein

Zo te zien een tafereel onderweg. Knus op een bankje, de fiets erbij. Het kindje op de step is misschien zijn broertje

03-klein

Ja voetballen, ik schreef er al eerder een blog over. Er zit iemand met gespreide benen op de grasmat. Waarschijnlijk gevloerd door de persoon die van de scheidsrechter een rode kaart krijgt.

04-klein

We zaten laatst in een oude sprinter maar met wel allemaal mooie nieuwe blauwe stoelen.

05-klein

-‘Niet voorbij “het rode” lopen!’ Zo vermanen we onze kleinkinderen als we over de dijk lopen met aan weerszijden een rood fietspad. Hier zien we niet de dijk maar wel aan een kant van de weg een fietspad. Het is een levendige plek, waarschijnlijk Schoonhoven, waar ze wonen. Er is ook een bakker. En een waarschuwingsbord. Gezellige huizen met schoorstenen.

06-klein

Ik denk dat hij zich zelf met broertje en zusje heeft getekend. Hij zelf kijkt naar ons, zijn broertje opzij naar zijn zusje en zijn zusje kijkt de andere kant uit. De laatste tijd begint hij mensen met armen te tekenen, maar heel vaak ook laat hij die nog weg.

07-klein

Feest! Kijken en zwaaien uit het raam.

08-klein

09-klein

Het zwembad. Zwemmen en springen vanaf de kant.

10-klein

Een dubbeldekker. Op de achtergrond twee sprinters. Er staat ook een man met een blindengeleidestok bij die een kind met zijn andere hand vast houdt. Dat is hij zelf denk ik. Dat heeft hij laatst namelijk gedaan, alleen het was niet bij een trein!

11-klein

Koningin Maxima houdt de koning vast, je ziet alleen zijn arm. Rechts het toegestroomde volk.

12-klein

Canvas, dat is van de Belgische TV. Die zender kent hij omdat Canvas op Youtube filmpjes over het ontstaan van de aarde heeft gezet. Er is geen verband met de tekening. Hij vertelde dat dit station Uitgeest was. Die naam heeft hij horen omroepen in de sprinter van Rotterdam naar Gouda. Dat is dus een eindstation. Je kunt niet verder gaan als helemaal rechts. Daar is echt het eindpunt! (Dat zwarte puntje…)

13-klein

Feest! Er wordt gedanst.

14-klein

Dat enge beest met zijn grote rode tong is gelukkig aan de lijn.

15-klein

Een man met een blindengeleidestok en een zonnebril. Intussen is hij ook met sommetjes bezig.

16-klein

Hij heeft getekend wat hij allemaal op zijn slaapkamer wil hebben: Links een tekenbureau met stoel. Een prikbord voor tekeningen of foto’s. kasten.

17-klein

Boot op de Lek. Ziet hij dagelijks, hij wil steeds weten waar die heen gaat en waar hij vandaan komt. Soms ziet hij ook onbekende, gele vlaggen. Er is ook een markeringsboei in het water.

Je ziet hoe de tekeningen technisch steeds beter worden, maar ook hoe hij steeds nieuwe dingen gaat tekenen. Enkele maanden geleden tekende hij alleen nog maar planeten en treinen. Nu tekent hij de halve wereld, vooral ook, en dat is erg leuk, dingen die hij ziet en mee maakt. In juni wordt hij zes jaar. Hij is vaak erg angstig, maar gelukkig vooral ook veel blij. Hij kan letterlijk huppelen van blijdschap. En zijn tekeningen weerspiegelen vooral dat laatste. Ook als hij geen feest tekent zijn deze tekeningen een feest!

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in kleinzoon, pedagogiek en onderwijs en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Feest

 1. Kunstwerkjes zijn het! Prachtig, heel bijzonder voor een kind van 6.

  Geliked door 1 persoon

  • Heel bijzonder inderdaad, zeker voor een nog geen zesjarige. Ik denk hoe hij perspectief en details weergeeft: dat krijgen kinderen soms bij een goede tekendocent op de middelbare school pas geleerd… Als zijn techniek nog beter wordt gaan we nog wat beleven op dat gebied!

   Geliked door 1 persoon

 2. Inge zegt:

  Wat is er veel te zien, hoe prachtig verwerkt hij alles wat hij tegen komt, spannend of angstig vindt; een meer dan uniek mannetje😍.
  Hoe liefdevol beschrijf jij hem, superrr!

  Geliked door 1 persoon

 3. Dit was een pracht-selectie met indringende beschrijvingen. Die gaat weer bij mijn verzameling, en ook onze familieleden hebben genoten van dit door mij doorgestuurde blog. Ik vind het zeer positief dat Gijs diverser wordt in zijn onderwerpen. Hij ontpopt zich tot een illustrator!

  Like

  • Gisteren heeft hij weer een mooie tekening gemaakt met een hijskraan die vanuit een diervoeding-fabriek spullen op een schip aan het laden is. Iets dergelijks heeft hij ooit wel eens gezien maar hij tekent het nu gewoon uit zijn hoofd alsof hij er bij staat. Jaloersmakend.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.