Beschaving

Angela Merkel zegt wijze dingen over het sluiten van compromissen en over het zorgvuldig omgaan met het gebruik van taal. Over wezenlijke dingen sluit je geen compromis, daar sta je voor. Maar er zijn erg veel dingen waarover je wel compromissen kunt sluiten. Door het sluiten van dergelijke compromissen komen mensen nader tot elkaar en gaan ze met elkaar in gesprek. Dat is waardevol.

Over het gebruik van taal: er wordt tegenwoordig snel van alles geroepen. Ook de woordkeuze is niet altijd fijnzinnig. Als dat allemaal maar kan wordt het snel van kwaad tot erger. Dit alles getuigt van beschaving, respect voor je medemens en zorgvuldigheid.

In Nederland zijn er volgend voorjaar weer verkiezingen. Zelfs de belangrijkste politicus van Nederland en de aanvoerder van de grootste partij is weer als vanouds bang voor de populisten, met name dat hij daar stemmen zal gaan verliezen. Hoe voorkom je dat? Door ook populistische en makkelijke uitspraken te gaan doen. “Hou je bek.” Zo, dát klinkt stoer! Dat is tenminste iemand die precies zegt wat wij ook denken!

Ik was enkele dagen in Keulen. Tot Duisburg zat ik in de ICE, daarna in een nationale intercity. Tot twee keer toe zag ik in die laatste trein iets ongehoords: er kwam bij een volgend station een man, later nog weer een vrouw binnen, allebei van zo rond de 50 jaar schat ik. Twee verschillende tieners (16 jaar?) stonden op en boden in de drukte aan deze volwassenen hun eigen plaats aan. Ik wist niet wat ik mee maakte.

In Keulen moest ik wennen aan het mondkapjesbeleid. Overal waar je naar binnen ging moest een mondkapje op. Van stationshal, tot hotel, tot winkel, tot café, tot museum, tot kerk. En iedereen had zo’n kapje om. Ik vergat het af en toe en schrok onmiddellijk als ik anderen zag die het wel om hadden en deed het gelijk ook braaf. Een enkele keer werd ik er vriendelijk op geattendeerd. Het leven ging gewoon door. Het was een leven met mondkapje. Iedereen was vriendelijk.

Het verkeer in Keulen is geen pretje. Er zijn in het centrum grote straten met veel verkeer dat van alle kanten aan komt stormen en dat dan via stoplichten wordt gestroomlijnd. Het verkeer is er zo druk dat men het snel wil laten door stromen vermoed ik. Het duurt dus behoorlijk lang voordat eindelijk ook de voetgangers kunnen oversteken. En als je daarna nog een keer moet oversteken moet je weer een tijd wachten. Maar wat schetst mijn verbazing: iedereen wacht keurig totdat het stoplicht voor de voetgangers weer groen is, ook als er helemaal niets meer komt en je eigenlijk daar voor “piet snot” lijkt te staan wachten. Niemand piekert er over om snel even een hupje naar de andere kant te maken. Men neemt de tijd. Een weldadige tijd als je je er aan overgeeft. Zo kom je ondanks de drukte vanzelf tot rust.

Ik weet niet hoe het komt dat er in Duitsland zoveel minder Covid19 besmettingen zijn dan in Nederland. Ik kan alleen constateren dat de mensen daar veel beschaafder zijn dan hier. Ik wens Nederland ook een Angela Merkel als premier toe.

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in maatschappij en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Beschaving

  1. Theo Meeuws zegt:

    Twee landen waar jongeren, in ons geval zelfs dertigers, voor je opstaan in wachtkamer resp. OV, zijn volgens onze ervaring Duitsland en Frankrijk.

    Geliked door 1 persoon

  2. Gelukkig zie ik ook in de Amsterdamse metro en tram regelmatig dat jongeren hun plaats afstaan aan ouderen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.