Het octaaf

Het grootste wonder in de muziek is misschien wel het ervaren van het octaaf. Twee tonen vormen een octaaf als de trillingsgetallen van die tonen de verhouding 1:2 vormen. Ieder mens ervaart dan feitelijk 2 dezelfde tonen, bijv. als mannen en vrouwen samen het volkslied zingen zeg je niet dat je twee melodieën hoort. Ze zingen dezelfde melodie. Zouden ze de melodie in kwarten zingen bijv. (trillingsgetal 3:4) dan zou je wel twee melodieën ervaren. Als we niet zouden ervaren dat een octaaf dezelfde toon is, dan zou er in melodisch opzicht gewoonweg geen muziek bestaan. Nu hebben we A-B-C-D-E-F-G-A’-B’-C’-D’ etc. zouden we A’ niet als dezelfde toon ervaren als A, dan zou na de G niet A’ B’, C’ maar de tonen H, I, J enz. komen en dan zouden we aan het hele alfabet nog niet eens genoeg hebben: de hoeveelheid verschillende tonen zou oneindig zijn en slechts beperkt worden door het waarnemingsvermogen van onze oren. Door het ervaren van het octaaf is er een gesloten systeem. In dat gesloten systeem waar t.o.v. een grondtoon elke toon (ook de chromatische) zijn vaste positie en betekenis heeft, is het verschijnsel herhaling al ingebakken.

Het ervaren van muziek is een gevoelskwestie, het lijkt puur intuïtief te werken, er lijkt geen wiskunde aan te pas te komen. Toch is de basis natuurkundig. Deze natuurkundige basis wordt dus gevoeld, ervaren, beleefd.

Geboorte, leven, dood, alles is begrensd. Maar de natuur herhaalt zich. Ons leven is een octaaf. Het lijkt logisch dat er meerdere octaven van leven zijn?

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in filosofie, muziek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Het octaaf

  1. Pingback: Het web van de kosmos, nu en in de tijd van Huygens | De kwintencirkel

  2. Pingback: Het mystieke van geluid en muziek | De kwintencirkel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.