De dubbele moraal

Een van mijn ooms, allang overleden, was Indonesië veteraan. Hij is soldaat geweest tijdens de politionele acties. Ik hoorde hem als kind daarover eenmaal zeggen: ‘je moet niet weten wat wij daar allemaal uitgevreten hebben’. Dat waren letterlijk zijn woorden, het is me altijd bij gebleven. Laatst was er een reportage over een bloedbad tijdens die politionele acties waarbij een veteraan toegaf betrokken te zijn geweest bij een executie, zonder vorm van proces, van 120 Indonesiërs. Een van de geïnterviewden vertelde dat men deze mensen niet gevangen kon houden. Als men hen weer los zou laten dan zouden zij zich weer tegen de Nederlanders keren. Doodschieten was de enige optie. Zo keek Milosovic ook naar de mannelijke bevolking van Scebrenica. Doodschieten is de beste optie. Hij is voor het gerechtshof in Den Haag gekomen. Nederland is voor zijn militaire verleden nog niet eens bereid om zijn excuses aan te bieden…. O ja. Bij die politionele acties zijn 2.500 Nederlandse soldaten gesneuveld. 100.000 tot 150.000 Indonesiërs hebben het niet overleefd.

Decennialang is het Midden-Oosten vol gepompt met wapens. De grote wapenleveranciers zijn Amerika, Rusland en Frankrijk. Daar is veel geld aan verdiend. Nu schreeuwen we moord en brand als die wapens ook tegen ons gebruikt worden… Er zijn zelfs mensen die vinden dat we meer wapens moeten leveren aan bepaalde groepen. Een van de meest verstandige mensen op dit moment is Obama. Hij wil stoppen met die verschrikkingen en kijken of er op een andere manier dan met nog meer wapens een einde aan de verschrikkingen gemaakt kan worden.

Terrorisme in Frankrijk. Hoe vaak heb ik nu niet al gelezen of gehoord: ‘ik begrijp het niet’. Helaas, als je naar de geschiedenis kijkt zijn deze acties niet nieuw en geen uitzondering. De basis oorzaken zijn in dit geval frustratie en eergevoel. In het klein zien we dat ook als de oorzaak voor het verschijnsel bloedwraak. Je bent als man beledigd en dat schreeuwt om vergelding. Op een iets hoger niveau hebben we stammenoorlogen. Nu is het zelfs de stam IS tegen het westen…. IS is beledigd. Het westen verklaart hen nu zelfs de oorlog. Oorlog! staat er met grote koppen op voorpagina’s. Ook deze bloedwraak moet weer, nu weer door ons, vergolden worden. Maar het gaat nu niet meer met messen of met een bijl maar met machinegeweren…. Of met drones. Of met bommen. Af en toe zien we beelden van de excessen van IS. Verschrikkelijk. Zelden zien we de gevolgen van de bommen en verwoestingen van het vrije Libische leger, de troepen van Assad of van de bommen van Rusland. Gegarandeerd nog verschrikkelijker. Doe als Obama, wees verstandig en ga onderhandelen!

Helaas, ik voel me niet solidair met het westen omdat ik te goed weet hoe het westen deels de oorzaak is van de problemen. We kunnen er bijna niet objectief naar kijken, we zien alles door een bril die volkomen gekleurd is door ons vertekende en zelfs geïndoctrineerde beeld. De bril van de fundamentalisten ziet er heel anders uit, hun waarheid is met hun bril net zo legitiem als onze waarheid is door onze bril. Maar ja. Wij zijn de goeden. We verdedigen de zogenaamde Westerse waarden. We zijn calvinisten die leven zoals God ons geboden heeft. We kunnen geen fouten maken. Daarom hoeven we ook niet te biechten, dat verschijnsel kennen we niet eens. Laat staan ons verontschuldigen…. God weet dat wij het bij het rechte end hebben. Hij is ons goedgezind. Daarom hebben wij het hier ook goed. Daarom is het vandaag koopzondag. Zelfs dat vindt onze God tegenwoordig goed. En daarom hadden wij vanochtend allemaal wat in onze schoen van Sinterklaas en gaan we over een paar weken kerstinkopen doen in Düsseldorf.

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis, maatschappij en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De dubbele moraal

  1. Bart de Rijk zegt:

    Kan het alleen maar met je eens zijn!

    Like

  2. Anoniem zegt:

    Goed stuk papa!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.