De weersvoorspelling

Is de weersvoorspelling betrouwbaar? Ja en nee. Het ligt er aan hoe je deze interpreteert. In de krant van vandaag zie je de weersvoorspelling voor de komende week. Deze wordt visueel zichtbaar gemaakt met simpele weerplaatjes: wolken, regenstraaltjes, een zonnetje erbij, in plaats van regen sneeuw, een donderslag-symbooltje. Dat zijn ze zo ongeveer. Van vandaag tot vrijdag zien we de volgende plaatjes:

weerkaarje2

Je oog wordt getrokken door al die regenstraaltjes: je schrikt.: van maandag tot en met vrijdag elke dag regen. Ja tussen de buien door ook een zonnetje op enkele dagen, maar veel soeps lijkt het niet  te gaan worden.

Verkeerd geïnterpreteerd! Let ook op het percentage dat er kans is op neerslag en zon

weerkaarje3

Dinsdag en woensdag is de kans op neerslag 40%. Dus meer kans dat het droog blijft dan dat het gaat regenen. Waarom dan toch die regensymbooltjes op dinsdag en woensdag? Omdat anders geklaagd gaat worden. Als er toch een bui gaat vallen is dat niet  aangekondigd. De weersvoorspellers dekken zich in.

Op dinsdag is de hoeveelheid zon 40%. Ik weet niet precies hoe dat wordt uitgerekend maar ik weet inmiddels dat daarin ook de winter wordt mee genomen. De zon is laat op, gaat vroeg onder, mocht hij volop schijnen dan wordt er toch slechts hooguit 50% neergezet. 40% is dus in de winter heel veel. Mijn conclusie: dinsdag wordt een aardige dag en ik denk dat woensdag ook wel eens mee zou kunnen gaan vallen. Jammer dat in de Volkskrant niet de te verwachten hoeveelheid regen in mm wordt weergegeven. Gelukkig kan ik dat wel op de site van weeronline zien.

weerkaarje4

Voor woensdag hoeven we niet bang te zijn. 1 mm. Misschien iets minder zon dan dinsdag maar vrijwel zeker droog denk ik dan. Op dinsdag is de kans op regen 40% maar als er iets valt kan dat een behoorlijke hoeveelheid zijn. Ik denk dat er die dag op enkele plaatsen een enkele stevige bui gaat vallen. Daar kun je meestal voor schuilen. Dus met al die zon er bij: vrijwel overal een prachtige dag.

Iets dat in Nederland veel kan uitmaken in beleving is de wind.

weerkaarje5

De hele week zit de wind in de West of Zuidwest hoek. Windkracht 4 vind ik niet lekker. Dat is matige wind. Ik woon aan de dijk. Dat betekent op de fiets vaak vervelende tegenwind. Op dinsdag is er slechts windkracht 3. Ik denk dat dat de mooiste dag gaat worden, vanwege de zon maar vooral ook vanwege de minder sterke wind.

Een vervelende dag lijkt mij alleen de donderdag te gaan worden. Zeer grote kans op ook nog eens veel regen, geen zon en een behoorlijk sterke wind. Op vrijdag wordt het al weer iets beter, alleen al vanwege het zonnetje dat er die dag af en toe bij komt. Maar:

Zondag tot en met woensdag worden best aardige dagen, met als mooiste uitschieter de dinsdag.

Ik spreek jullie vrijdag of zaterdag weer…

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in maatschappij en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De weersvoorspelling

 1. Nou, lieve Pieter, ik denk dat je dinsdagavond je theorie gaat bijstellen: ik ga dan namelijk weer naar de Koppenclub en je weet het: REGEN en Mozart! Is Vlieland weer verleden tijd?

  Like

  • Het kan zijn dat jij net een van de weinige buien over je heen krijgt, maar ik durf desondanks een wedje aan: droge koppendag, met of zonder Mozart!

   Like

  • Voor Vlieland was de hele week slecht weer voorspeld zo tussen 2 en 6 januari. We hebben dus de paraplu voortdurend bij ons gehad. Nee hoor. Hooguit een verwaaide druppel een enkele keer. Maar vooral heel veel zon. Zelfs de voorspelde wind (windkracht 8) viel naar mijn gevoel mee. Ik denk windkracht 6 hooguit op 4 januari.Uitstekend wandelweer. Dagelijks lang buiten. Heerlijk! En de sterrenluchten! slechts een avond was het bewolkt

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.