Zijn wij uniek?

De Volkskrant schreef er (nog) niks over, maar bij de NOS konden we dit lezen:

Meer dan 1300 sterren binnen een afstand van 160 lichtjaar gescand, en niet één opmerkelijk geluidje: de tot dusver meest uitgebreide zoektocht met radiotelescopen naar buitenaards leven heeft helemaal niets opgeleverd. Astronomen die meewerken aan het Breakthrough Listen-project deden drie jaar lang onderzoek met de Green Bank-telescoop in het Amerikaanse West Virginia en de Parkes telescoop in New South Wales in Australië. Maar de enige geluiden die werden opgepikt waren van aardse origine, zoals signalen van mobiele telefoons of overvliegende satellieten. “Het is stil daar”, zegt astronoom Danny Price van de Universiteit van California tegen The Guardian. “We hebben helemaal niets gevonden, maar ik geef de hoop absoluut niet op. Er zijn nog zoveel meer sterren om te onderzoeken en nog zoveel manieren om dat te doen.”

melkwegDe aarde bestaat 4,5 tot 4,6 miljard jaar. Het zoogdier dat we nu mens noemen bestaat ongeveer 2 miljoen jaar. Dat is te vergelijken met minder dan een seconde op een uur. De laatste 60 jaar, dus een verwaarloosbare fractie van die korte seconde,  is deze mens bezig geweest met het versturen van enige informatie naar de buitenwereld. De kans dat deze uitzendingen van radio aarde worden opgevangen door een vergelijkbare beschaving op dit moment  is ongelooflijk veel kleiner als op het winnen van de hoofdprijs bij de staatsloterij. En dan gaan we er ook nog eens van uit dat er vergelijkbare beschavingen zijn. Is het vreemd dat er geen uitzendingen van mensachtige stervelingen zijn gevonden na een zoektocht naar die mogelijke  uitzendingen vanaf de exoplaneten van 1300 sterren? Als we nu eens niet uitgaan van een mensachtige beschaving  maar we zoeken naar elke vorm van leven op een exoplaneet. Dan zijn de kansen denk ik veel groter. Helaas, zover is de wetenschap nog niet, hoewel er tekenen zijn dat dat in de nabije toekomst gaat lukken. Wellicht worden over een tijdje de eerste alg-achtige levenstekenen gevonden op een exoplaneet. Als de techniek zo ver is en als we dan toch nog steeds niets vinden, dan blijkt het aardse leven misschien domweg uniek te zijn.

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in Astronomie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.