Een zomerwelkomstlied

Vanmiddag om zes minuten voor zes begint de zomer: de zon heeft op het noordelijk halfrond haar hoogste stand bereikt. Elke dag na nu zal de zon als hij in het zuiden staat een tikkeltje minder hoog boven de horizon staan, en vanaf nu beginnen heel langzaam ook de dagen weer te korten. Maar de eerste weken merk je daar nog niet veel  van. Het gaat wel echt zomers aanvoelen, volgens de voorspellingen wordt het vanaf a.s. zondag een week lang zo rond de dertig graden of soms zelfs nog warmer.

In de tuin staan twee fruitstruiken: een aalbessenstruik en een kruisbessenstruik. Elk jaar is het weer spannend of ze goed vrucht gaan dragen. Dit jaar hebben we vooral veel kruisbessen. Vandaag was het de hoogste tijd om ze te gaan plukken. Dat is best een tijdrovend klusje, maar het schoonmaken daarna kost nog veel meer tijd, je bent er al gauw enkele uren mee zoet. Alle aalbesjes moeten van de takjes worden afgehaald. En  elke kruisbes heeft aan een kant een takje en aan de andere kant verschrompelde kroonblaadjes. Het maken van jam gaat dan weer relatief snel . En dan heb je opeens de meest lekkere jam die je je maar kunt voorstellen, een lekkernij die je nergens kunt kopen! Oogst 2019: vier potjes aalbessenjam en acht potjes kruisbessenjam. Jammie!

oogstjam

De laatste tijd zijn de nestelende merels zeer actief aan het zingen en ik heb de zang van eentje opgenomen. Toen ik hem ook visueel had gespot zoomde ik in en zette hem al zingende op film. Hij zingt voor ons ruim drie minuten lang een zomerwelkomstlied!

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in maatschappij en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Een zomerwelkomstlied

 1. nelyspijker zegt:

  Geweldig. Het is niet steeds hetzelfde riedeltje, maar ze praten echt tegen elkaar . Toon heeft ook genoten van dit merelfilmpje. En je jams zien er verrukkelijk uit. Fijn in weekend samen, maak je niet te druk want het wordt de komende dagen erg warm. Groeten en liefs, NelyVerzonden vanaf Samsung-tablet.

  Geliked door 1 persoon

 2. Inge zegt:

  De jams; heerlijk!
  Die merel; wow, wat een fantastisch concert! Intens genieten!!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.