Zomerbroek en midzomeravond

In het dorp was er een ludieke actie van een herenmodezaak: deze zou tot middernacht open zijn en 25% korting geven op onder meer de voorjaarscollectie. Het leek me wel leuk om daar om half twaalf ’s nacht binnen te stappen en er een broek uit te zoeken, waarschijnlijk als enige klant. Maar nee, het leek me nog leuker om die avond te kijken of ik de conjunctie van Mars en Mercurius kon zien, het was eindelijk een keer behoorlijk helder aan de noord-westelijke horizon. Maar het is al weer te laat, dagen eerder was het misschien nog gelukt, maar nu staan de twee planeten inmiddels veel te laag aan de horizon en het duurt in dit deel van het jaar heel erg lang voordat het donker genoeg is. Dan zijn ze verdwenen. Maar wel zag ik een mooie zonsondergang. En er waren hele zwermen met muggen, waar je trouwens verder geen last van had. Ik heb ze kunnen vangen, niet fysiek maar op de gevoelige plaat. Ook was het spannend om aan de lage horizon heel in de verte de vliegtuigen die afdaalden naar, of opstegen van, Zestienhoven te fotograferen. Net toen ik weer terug wilde lopen naar huis zag ik een “vroege ster”. Of was het een vliegtuig? Ik keek nog eens goed en dacht: dit is Jupiter. Ja hoor. Ik heb ingezoomd en ik zag ook drie van zijn manen. Die kwamen uiteraard ook op de foto: van links naar rechts Europa, Ganymedes en Callisto. Io was verstopt achter Jupiter. Mooie foto’s, ik was er blij mee en besloot om er een diaserie van te maken. Het bijbehorende geluid heb ik ook gisteravond in de polder opgenomen.

Echte sterren waren er nog niet te zien, het was nu kwart voor elf en het was nog steeds vrij licht. Ik zou nog een broek kunnen gaan uitzoeken!

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in Astronomie, natuur en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.