De Tweede Maasvlakte

Er bestaan zeeschepen ter grootte van een flatgebouw. Deze varen ook naar Rotterdam en meren daar aan bij gloednieuwe havens. Daar worden ze gelost. Binnenvaartschepen, treinen, vrachtauto’s varen en rijden af en aan om alles op te halen en verder te vervoeren. De grootste overslaghaven van Europa wordt nog steeds groter, dankzij vooral dit nieuw gewonnen terrein op de Noordzee. Ik heb het over de Tweede Maasvlakte. Hoe is die aangelegd, welke industrie kun je daar vinden, hoe gaan industrie, natuur en recreatie hand in hand? Het gratis museum Futureland laat je daarmee kennis maken. Ondanks het feit dat de educatieve uitwerking wat mij betreft veel beter zou kunnen raak je onder de indruk van de grootsheid van alle projecten die al voltooid zijn en die nog ontwikkeld worden. Veel films vertellen er over. Je moet liefst wel de audiotour volgen met je eigen koptelefoon, want je hoort bij de meeste films geen geluid. En het beeld? Tja. Dat is in het algemeen veel te onrustig, je krijgt niet de tijd om iets echt tot je door te laten dringen, het is bijna allemaal erg vluchtig. Maar er is desondanks genoeg te zien, zoals allerlei objecten die van de Noordzeebodem tevoorschijn zijn gekomen toen deze werd drooggelegd. Tijdens de ijstijden was er immers geen water in de Noordzee en er zijn veel sporen van mens en dier uit die tijd terug gevonden. Maar vooral ook word je in dit museum gehersenspoeld met het succesverhaal van “the port of Rotterdam”.

Wij hebben behalve het museum ook nog het strand bezocht. Het gebied is immens en er is een groot strand met meerdere parkeerplaatsen aangelegd. Op dit kaartje (boven is het westen) zie je een deel van deze Tweede Maasvlakte met daarop het vrij toegankelijke stranddeel.

kaart

zee

Waar door de aanleg van dit gebied de zee bij Oostvoorne en Rockanje in een rustige baai is veranderd, ervaar je hier nog het onrustige klotsen van de Noordzee. Dat is aantrekkelijk voor diverse soorten watersporters. En voor de liefhebbers is er ook een groot naaktstrand.

Opeens zagen we vanuit het strand in de duinen een prachtig kunstwerk. Wat is dat?

kunstwerk

kunstwerk2

We liepen er naar toe. Het heet “de Zandwacht”. Het blijkt gemaakt te zijn ter gelegenheid van de afronding van de aanleg van de Tweede Maasvlakte in 2016. Geert van de Camp, een van de kunstenaars, zegt over dit werk: ‘We hebben ons laten inspireren door de manier waarop zand opwaait, de baan die het door de lucht beschrijft en hoe het weer neerdaalt. De Zandwacht toont een bevroren moment van hoe het landschap zichzelf vormt. Het is een in beton gegoten tekening in het duinlandschap die drie stadia van de vorming van het duin visualiseert. Doordat de Zandwacht bestaat uit een groot aantal elementen van verschillende grootte is het een complexe structuur. Door het grote oppervlak kun je door het object dwalen en zie je de Zandwacht en de omgeving steeds in een ander perspectief. De Zandwacht nodigt uit om stil te staan en te genieten van het weidse panorama. Het kunstwerk brengt een menselijke maat in een haast oneindig landschap van zand, zee en terminals

Al verder slenterende over het strand in zuidelijke richting kwamen we bij een grote inham die doorwaadbaar was. Dat deden we dus ook. Lekker soppen in het hier niet al te koude zeewater. En we stonden al snel oog in oog met een groep lepelaars.

lepelaars

Op dat punt waren we ook bij de niet toegankelijke slufter, een depot waar verontreinigde bagger wordt opgeslagen. Net buiten de duinen loopt een rondweg, een soort boulevard van waaraf je op veel plaatsen een mooi hoog uitzicht hebt over duinen, strand en zee. Prachtig: vanaf hier zag je ook zandbanken met allerlei vogels, vooral ook aalscholvers en een enkele zeehond. Je hebt wel een verrekijker nodig! En mooie bloemen langs de boulevard waarbij het slangenkruid het meest in het oog springt.

zandbank

aalschovers=-zeehond

bloemen

De stranden waren ondanks het mooie weer nog erg leeg. Eten en drinken zul je zelf mee moeten nemen. Wel zijn er al overal vuilnisbakken, en op enkele plaatsen kleedhokjes en toiletten. De recreatiezone zal nog verder ontwikkeld worden en vooral ook ontdekt gaan worden. Desondanks vermoed ik dat het op de A15 van de zomer best al wel eens druk zou kunnen worden…

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in maatschappij, natuur, recensie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De Tweede Maasvlakte

  1. nelyspijker zegt:

    Hoi Hoi, prachtige foto’s en mooi verteld. Bedankt en groeten, NelyVerzonden vanaf Samsung-tablet.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.