Viaduct

Mijn oudste kleinzoon zit lekker te tekenen op een stuk papier dat op het tafeltje ligt vlak bij het raam in de trein. Opeens schrikt hij. En hij schrikt niet zo’n beetje ook! Angstig kijkt hij naar ons, opa en oma.
-‘Wat was dat?’
Oma legt uit:
-‘Dat kwam door die balken boven de trein. De trein ging door een viaduct en aan weerszijden waren balken. De zon scheen daarop en toen was het steeds even donker.’
We reden met de trein richting station Abcoude en vlak daarvoor was er een viaduct. In de trein leek het alsof je door een korte tunnel reed. Maar het meest opvallende was het flikkeren dat ontstond, voor en na de tunnel. Het flikkeren dat veroorzaakt werd door het zonlicht, onderbroken door die balken.

Mijn kleinzoon was er niet gerust op. Op de terug weg wilde hij precies zien hoe het in elkaar zat.
-‘Hoe ver is het nog naar Abcoude?’
Nu lette hij op, en ja, het was precies zoals oma het verteld had. Hij begreep waar zijn schrik vandaan was gekomen en was er nu niet meer bang voor.

Enkele dagen later vroeg hij mij toen hij weer bij ons was:
– ‘Opa, welk station was dat ook alweer?’
Ik ken hem inmiddels en vermoedde al wat hij bedoelde, maar ik vroeg toch om meer informatie.
-‘Welk station bedoel je?’
-‘Dat station met dat viaduct.’
-‘Ah, Abcoude.’
-‘Ja, dat bedoel ik. Ik wil dat station namaken. Kun jij me helpen opa? Hebben we een doos?’

viaduct

Samen gingen we aan de slag en fabriceerden een viaduct en iets dat deed denken aan de balken. De trein kon er onderdoor rijden en hij stelde zich voor hoe de zon er van boven af op scheen. Het is iets dat hij graag doet. Situaties naspelen of natekenen. Zo krijgt hij er grip op. Vooral als hij ergens bang voor is helpt dat. En hij heeft er ook nog eens veel plezier van!  Leuk is ook dat hij zelf op dat idee komt. Zoals hij een tijdje geleden ook die enge rups van de kermis ging tekenen. Maar met deze wetenschap kunnen zijn opvoeders hem ook bewust proberen te helpen als hij ergens erg bang voor is.

-‘Opa, waarom zijn die balken er bij dat viaduct? Heeft elk viaduct dat?’
Hij wil meer weten, is pas tevreden als hij helemaal weet hoe het zit. Ik vind dat erg leuk en wil het zelf dan gelijk ook weten. Maar ik weet het niet. Ik moet er samen met mijn kleinzoon maar eens ter plekke naar gaan kijken. Wel heb ik al iets gelezen over T-liggers en omgekeerde T-liggers bij de aanleg van viaducten. Maar dat heeft er denk ik niets mee te maken. Wat dan wel? We gaan het zien!

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in kleinzoon, pedagogiek en onderwijs en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.