Hoog water

De Israëlieten waren in Egypte en mochten van de Farao niet weg. Maar God zorgde voor een aantal plagen. Eerst liet hij de Nijl overstromen. Dit had tot gevolg dat er veel parasieten via het slib in de Nijl kwamen en bijna alle vissen raakten besmet en stierven. Het water verkleurde, het leek wel bloed. Het hoge water was bovendien buitengewoon gunstig voor luizen en ook voor steekvliegen. Er ontstond een ware plaag. En zo volgde de ene plaag op de andere plaag. De Israëlieten konden uiteindelijk vertrekken.

Door de extreme warmte deze winter hebben we nu al regelmatig enkele muggen in de slaapkamer. Afgelopen jaar waren er juist bijna geen muggen, dus dat was heel slecht voor de zwaluwen en vleermuizen. Die zijn er nu waarschijnlijk nauwelijks komende zomer. Ideaal voor de muggen! Zeker als er overal door het hoge water plassen ontstaan waar ze vrijelijk hun eitjes kunnen leggen. Krijgen wij van de zomer een heuse Bijbelse plaag te verduren?

hoogwater4Maar als je veilig en droog bent kun je nu vooral genieten van deze plaatjes. Als het te erg wordt mag heel West-Nederland eindelijk vertrekken. Het land uit, hoger op. Een tweede exodus.

De getijden voor de Lek ter hoogte van Opperduit kun je afleiden van die van Krimpen aan de Lek.

getijdenIn Opperduit is het iets meer dan een half uur later hoog- dan wel laagwater. De volgende hoogwaterstand zal dus ongeveer tien voor half zeven morgenochtend zijn. (Het verschil in waterhoogte door het getij in Opperduit varieert, van 1 meter tot soms zelfs 1,5 meter)
Klik hier voor de actuele getijdentabel van Krimpen aan de Lek.

 

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in maatschappij, natuur en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Hoog water

  1. Paulien zegt:

    Moedertje Aarde trekt volledig haar eigen plan trekt en wij kunnen niets anders doen dan ons voegen. Waarschijnlijk gaan weer heel veel middeltjes tegen muggen over de toonbank met als gevolg dat mensen met de nodige allergieën in ademnood komen. Maar misschien zijn die middeltjes niet nodig want het water komt en ook de griep uit China zal voor de nodige afleiding zorgen. Kortom, genoeg aanleiding om te strijden. Ik blijf maar rustig klarinetspelen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.