Uil en Ufo

In de nacht van afgelopen zaterdag op zondag zouden de Perseïden te zien zijn aan de nachtelijke hemel. Kijkende in de richting van het sterrenbeeld Perseus zou je dan in verhouding tot ”normale” nachten veel vallende sterren kunnen zien. Lichtpuntjes die een seconde lang  zeer snel aan de hemel verschieten, alsof een ster naar beneden valt. Meteorenexpert Peter Jenniskens (Volkskrant zaterdag 12 augustus) studeerde begin jaren tachtig van de twintigste eeuw sterrenkunde in Leiden. Inmiddels is hij internationaal expert met betrekking tot meteoren. Sommige meteorenzwermen als die van de Perseïden zijn ontstaan als afval van een komeet. Soms komen ze ook uit de zogenaamde planetoïdengordel. En Peter Jenniskens ontdekte dat deze meteorenzwermen veel sterker kunnen zijn bij bepaalde hoeken tussen Jupiter en Saturnus, ze lijken zich dan te concentreren. En zo heeft hij nog veel meer dingen ontdekt. Veel belangrijke dingen, omdat ook satellieten gevaar kunnen lopen als er grote brokstukken uit de ruimte aankomen. Feitelijk zijn vallende sterren niets anders dan stukjes ruimtepuin die verbranden als ze de aardse dampkring binnen dringen.

Ik heb al aardig wat vallende sterren gezien in mijn leven. Een keer in augustus in Frankrijk heb ik er in een nacht meer dan honderd geteld. Zaterdag zag ik er geen een. Het was nog redelijk helder tijdens de schemering, maar de hemel trok steeds meer dicht. Tegen elven was het helemaal bewolkt. Maar toch was het een mooie avond. Doodstil  was het in de polder. Er waren nauwelijks geluiden te horen, behalve dan die van een rondvliegende uil. En de geluiden van nachtelijke eenden en ganzen. Soms even hoorde je een koe of een schaap. Recht boven je zag je na een tijdje de heldere sterren van de zogenaamde zomerdriehoek verschijnen. Ik richtte mijn camera op de meest heldere van de drie, op de ster Wega, van sterrenbeeld de Lier.  Niet lang daarna was er geen ster meer te zien, ook de planeet Jupiter in het westen was achter de wolken verdwenen. Dus ik liep terug naar de dijk.

Maar wat was dat daar, wat ik daar opeens zag? Een lichtgevende vleermuis? Ik kon het beeld vangen op mijn camera. Het was in ieder geval geen vleermuis. Een Ufo? Ik zou het niet weten…

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in Astronomie, natuur en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Uil en Ufo

  1. Nely zegt:

    Prachtige nachtfoto. Weet je nu al wat het was? Een UFO of een uil met zaklantaarn ?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.