Adam en Eva

paradijs-en-zondeval-jan-bruegelJan Breughel de Oude, Paradijs en Zondeval. Mauritshuis

Zorgeloos liepen Adam en Eva door het aards paradijs. Zonder vaste woon- of verblijfplaats. Kwamen ze een leeuw tegen dan zei Adam: “jij bent een leeuw en ik ben een mens. Ik loop hier om vruchten te verzamelen. Jij bent op zoek naar vlees. Maar ik heb net zoveel recht als jij om hier te lopen. Dus ga opzij.” En de leeuw ging opzij. Zo sprak Adam zo nodig ook tegen de olifant of de tijger. ’s Avonds maakten ze een vuurtje op een mooie plek, met hun korf vol heerlijke woudvruchten . Het leven was goed.

Adam en Eva dachten dat hun voorouders reptielen waren. Zo hadden ze ontzag voor slangen. Het was voor hen een heilig dier. Maar God dacht daar anders over. Nee, zij kwamen niet voort uit reptielen. Nee, God had hen geschapen. Ze waren een uitverkoren soort. En God vertelde hen hoe ze moesten leven. De woudvruchten moesten ze met rust laten. Ze moesten vooral geen appels eten.

Toen ze dat toch deden raakte God vertoornd en strafte hen:  “gij zult brood eten in het zweet des aanschijns.  Ga weg uit het aards paradijs!” Adam en Eva gingen weg en bouwden buiten het paradijs een boerderij. Zo werd de mens van jager-verzamelaar een landbouwer. De natuur werd vanaf die dag hun vijand. Een klein aantal dieren werd getemd en deze moesten voor de mens als slaven leven. Op dit moment is 90% van alle grote dieren een dier in gevangenschap en leeft als slaaf voor de mensheid. Varkenszeugen worden kunstmatig geïnsemineerd en als ze kleine biggetjes krijgen worden die na enkele weken gescheiden van hun moeder. De zeug wordt opnieuw geïnsemineerd. Na ongeveer vijftien worpen wordt ze geslacht en opgegeten. De kleine biggetjes, gescheiden van hun moeder, worden snel vetgemest en eveneens geslacht en opgegeten.

De mens is een zoogdier en heeft emoties. Wetenschappers hebben bewezen dat naast zoogdieren ook vogels , reptielen en vissen emoties hebben. Alle zoogdieren hebben minimaal een emotie hetzelfde: moederliefde. Als een pasgeboren aap gescheiden wordt van haar moeder en de keuze krijgt om bij een pluizige speelgoedaap zonder melk of een ijzeren speelgoedaap met een flesje melk te gaan zitten kiest ze altijd voor de pluizige aap. Moederliefde is belangrijker dan eten. Tal van onderzoeken hebben aangetoond dat de binding tussen  moeder en kind een wezenlijke basisbehoefte is, niet alleen bij mensen. Toch wordt deze basisbehoefte, die ook de fokzeug en haar jongen hebben, systematisch wereldwijd met voeten getreden.

Wat ik hier schrijf is een van de vele zij-paadjes die Yuval Noah Harari betreedt in zijn boek “Homo Deus”. Maar ook al die zij-paadjes zijn het lezen meer dan waard, vooral door de vele voorbeelden die hij geeft vanuit wetenschappelijk onderzoek. Het boek zelf gaat over de toekomst van de mensheid. Ik zal er in komende blogs nog enkele keren op terug komen.

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in filosofie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Adam en Eva

  1. Pingback: Bereshith 2:15-25 De mens geplaatst in de tuin van Eden – Jeshua-ists

  2. Pingback: Bereshith 2:15-25 v 18-25 Een Hulp voor de man of een Vrouw in het vizier – Jeshua-ists

  3. Pingback: Gedachte voor 3 januari 2018 – Belgian Ecclesia Brussel – Leuven

  4. Pingback: Today’s thought “A Perfect World” (January 02) – Belgian Ecclesia Brussel – Leuven

  5. Pingback: Fundamenten van het Geloof: De goedertierenheid van God – Belgian Ecclesia Brussel – Leuven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.