Lijn 14

Toen we zes dagen geleden in Artis waren en zo langs de diverse dierenverblijven liepen vroeg mijn oudste kleinzoon regelmatig:

 • Hebben jullie geen papier bij je?
 • Waarom?
 • Ik wil tekenen.
 • Wat wil je dan tekenen?
 • Ik wil lijn 14 tekenen.

Andere kinderen hadden waarschijnlijk enkele van die bijzondere dieren willen tekenen maar hij had er zeer weinig belangstelling voor. Die dag draaide voor hem om het planetarium, om de treinreis en om de tram. Dezelfde avond nog bij zijn ouders ging hij aan de slag. Ook toen hij de week daarna weer enkele keren bij ons was. De tram van lijn 14 van het GVB is blauw-wit. Hij heeft een eigen logo en de letters GVB staan daarbij, opzij van de tram.

logo-gvb

gvb-lijn14

Op de eerste tekening met als titel Ansturdam (voor hem fonetisch) zien we rechts een man met een rolkoffer lopen. Het logo met daarbij de letters GVB opzij van de trams is goed te zien. We zien twee trams van lijn 14, eentje gaat volgens hem de andere kant uit om te keren.

amsterdam1

Op de tweede tekening zien we lijn 4 en 14. Alhoewel de opstapplaats van lijn 14 opzij van het centraal station is heeft hij bij deze tekening ook een stukje van de voorkant van CS getekend.  Hij kan dat nauwelijks gezien hebben. Maar toch zijn hem blijkbaar enkele dingen opgevallen, waarschijnlijk vanuit de tram toen hij helemaal achteraan op de bank zat en achteruit kon kijken. Je ziet een van de torentjes van het station van Cuijpers.

amsterdam3

Ik vermoed dat hij een soort fotografisch geheugen heeft. Hij herinnert zich zoveel. Ik kan het hem niet nadoen, alhoewel ik in het verleden soms hele tijden heb staan staren naar dat station. Ik denk dat hij inmiddels afgelopen week meer dan 10 keer dergelijke taferelen met het GVB heeft getekend. Die innerlijke drive dat als hij iets in zijn kop heeft dat gelijk ook wil! Ik herken het. Hij heeft zich even moeten beheersen. We hadden geen papier en stiften bij ons de vorige week. Maar met zijn geheugen is weinig mis.

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in kleinzoon, pedagogiek en onderwijs en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Lijn 14

 1. Anoniem zegt:

  On ge loof lijk!!!! Hoe uniek en bijzonder om dat te zien en te aanschouwen. Een uniek mannetje met een fabelachtige kijk op de wereld om hem heen!

  Like

 2. Anoniem zegt:

  Bijzonder dat hij trams in perspectief tekent.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.