Drie spannende sterren uit het sterrenbeeld schorpioen

Aan de ochtendhemel kun je op dit moment drie heldere sterren zien van het sterrenbeeld schorpioen. Het gaat om de sterren Alpha, Beta en Delta Scorpi. De helderste, Alpha, is de rode reus Antares. Stel dat je Antares op de plek van onze zon zou zetten, dan zou zijn middellijn de baan van de planeet Jupiter omvatten, dus de planeten Mercurius, Venus, Aarde, Mars en Jupiter zouden worden opgeslokt door deze reus. De atmosfeer van Antares is daarentegen zeer ijl, de hete gaswolk is veel dunner in zijn samenstelling dan die van onze zon. Antares vormt samen met een tweede veel kleinere ster een dubbelster.
Antares is eigenlijk een afkorting van Ant-Ares, tegenpool van Ares, de Griekse naam van de oorlogsgod Mars. Antares is zoals gezegd een rode superster, die rode kleur heeft ook de planeet Mars. De beet van de schorpioen is venijnig…

Een andere ster van Schorpioen die je goed kunt zien is Delta Scorpi, met de mooie bijnaam Dschubba. Met deze ster is iets bijzonders aan de hand. Vanaf 2000 is hij  opeens een stuk helderder geworden. Het blijkt dat er in dat jaar plotseling grote gas-uitbarstingen waren op de ster. Bij onderzoek bleek dat hij een van zijn maatjes te dicht genaderd was: de ster is namelijk onderdeel van een viertallig stelsel, vier sterren die op een complexe en daardoor dus best wel gevaarlijke manier om elkaar heen draaien. Deze gas-explosies hebben maar liefst vijf jaar geduurd . Dschubba is inmiddels al weer wat minder helder geworden maar nog steeds beter te zien dan in de jaren voor 2000.

Tot slot hebben we nog Beta scorpi, Graffias, ook een dubbelster, die in slechts zes dagen samen met zijn partner een rondje draait.

Al deze sterren kun je dezer dagen laag aan de ZZO hemel zien zo rond half zeven. Deze foto maakte ik vanochtend om 6:40 uur. Links zie je Jupiter. Onder aan de foto heb ik een afbeelding geplakt die je laat zien waar deze sterren van schorpioen staan. De “partners” van deze twee dubbelsterren of van de vierdubbelster Dschubba kun je overigens alleen met sterke telescopen zien.

ochtendhemel-schorpioen

Verder is op de vroege ochtend ook Venus nog steeds goed te zien, heel laag in het ZO. En wat was er ook een mooie sfeer in het water van de Lek.

venus-lekeenden-lek

Ik maakte ook een close-up opname van de afnemende maan. In deze fase kun je met een verrekijker of telelens prachtig een aantal kraters zien

maan

 

 

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in Astronomie, natuur en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Drie spannende sterren uit het sterrenbeeld schorpioen

  1. Pingback: Neowise en Antares | De kwintencirkel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.