Oorlog in Soolor

-‘Komt hier oorlog?’
Mijn oudste kleinzoon is verontrust door de laatste beelden uit Syrië. Ik bezweer hem dat hier geen oorlog komt. Immers alle vorige oorlogen zag je al tijden van tevoren aankomen en nu zie ik veel verontrustende dingen in de wereld, maar geen oorlog in West-Europa.

Ik keek samen met hem naar plaatjes van de eilanden Rottum, Rottumerplaat en Rottumeroog. Vooral Rottumeroog vond hij bijzonder interessant. Een klein onbewoond eiland met slechts één huis, waar af en toe een vogelliefhebber een tijd doorbrengt! Je bent er dan helemaal alleen. Helemaal alleen? Ja, helemaal alleen. Hij kan het zich niet voorstellen. Van iedereen die wat ouder is wil hij steeds weten of hij getrouwd is en zo niet, dan vindt hij dat behoorlijk zielig of zelfs angstaanjagend voor hem zelf. Nu al. Dit unieke eiland moest dus getekend worden. In enkele vlugge schetsen stond het op papier.

rottumeroog

Soolor is niet onbewoond. Het is een fantasie-eiland waar allerlei mensen wonen. Zijn vader kent de namen van een aantal van die mensen, ik niet. Het is een eiland dat al een hele tijd zijn aandacht heeft. Er staat ook een vuurtoren. Hij heeft er al diverse tekeningen van gemaakt. Laatst ging hij dit eiland ook van duplo bouwen. ’s Avonds moest hij het van mij weer opruimen.

rottum

Na enige aarzeling (“zonde van zijn bouwsel”) wist hij hoe hij het zou opruimen. Hij liet er een bom op vallen: “boefffff…”. De vuurtoren viel in diggelen. De brokstukken verdwenen in de duplodoos. Hij besloot om dit voorval ook op een tekening vast te leggen. Er vliegt een vliegtuig met bommen boven het eiland Soolor. Maar de soldaten van Soolor besluiten om het eiland te verdedigen. En er is een trap. Als je daar over naar boven gaat dan ben je veilig. Soolor ligt daarbij ook nog eens, gelukkig maar, héél ver weg. Nog verder weg dan Syrië. Het ligt namelijk op het continent Eetananortsliesanu.

soldaten

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in kleinzoon, pedagogiek en onderwijs en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Oorlog in Soolor

  1. ‘soldaten’ als doodgravers…. Wat een aparte tekening alweer. En heel goed dat we dankzij jouw blog op de hoogte blijven van zijn persoonlijke fantasiewereld..

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.