Feest in Delft en in de Antillen en heel veel vlaggen

Ik had nog nooit een leuke tekening gezien die mijn oudste kleinzoon op school had gemaakt. Meestal confirmeert hij zich daar aan de tekengewoontes van zijn klasgenoten. Hij wil gewoon meedoen. Hij komt dan naar je toe met een voorgetekende vlinder die hij heeft mogen kleuren. Slordig heeft hij er dan wat kleuren in gekalkt en hij laat het aan me zien zonder enige vorm van trots. Opa neemt het werkstuk aan en hij is er van af, zo voelt het. Maar dat was gisteren anders. Hij liet een tekening zien waar ik niet op uitgekeken raakte. En ik was vereerd, bovenaan stond “voor opa, van Gijs”

tekening gijs2019-10-30
Vandaag heeft Beatrix het druk. We zien de nieuwe kerk in Delft waar prinses Mabel en prins Maurits zonet zijn getrouwd. De hele koninklijke familie, rechts, is aanwezig. Helemaal rechts staan twee figuurtjes die de familie toezwaaien. Dan zien we Juliana en Bernard, vervolgens Willem-Alexander en Maxima. Links daarvan staan twee figuren van wie ik de namen weer vergeten ben, ik geloof dat prins Claus een van hen was.  Maxima zegt ‘gefaliciteerd’ met een bekakt Argentijns accent. Beatrix heeft een kroon op, eenzaam in het midden. Achter haar staat de gouden koets met twee paarden. Daarvoor loopt als je goed kijkt het bruidspaar, de lange sleep wordt door iemand vastgehouden. Ze zijn waarschijnlijk net uitgestapt. Overal staan enthousiaste mensen met vlaggetjes, links een vrouw met een kinderwagen. Aan de vlaggen rechts kun je zien dat het om een internationale aangelegenheid gaat.

Vandaag heeft hij bij zijn ouders weer een dergelijke tekening gemaakt. De koninklijke familie bezoekt de Antillen. Beatrix, Willem-Alexander en Maxima zwaaien naar de mensen. Ze bezoeken een schoolklas. Rechts en links staan bankjes waar kinderen achter zitten.

tekening gijs2019-10-31

Waarom gaan ze naar de Antillen? Ik heb hem niet gesproken, deze foto stuurde zijn moeder. Maar het verbaast me niets. Een van zijn nieuwste hobby’s is alles met vlaggen. Vlaggen van alle landen van de wereld. Hij kijkt nu als hij bij ons is steeds een Amerikaans filmpje waar in een liedje alle landen van de wereld voor komen. Je ziet waar ze liggen en je ziet de vlag van het betreffende land. Zijn broertje van vier kijkt mee. ‘Nu is het genoeg, het duurt veel te lang.’ Maar voor de oudste van 6 duurt het helemaal niet te lang. Thuis heeft hij een vlaggenboek waar hij regelmatig in kijkt. Nu weet hij dat Vaticaanstad het kleinste land is. Dus daar wil hij de vlag van zien en die ook natekenen. ‘Waar staat die opa?’ Ik zeg: ‘Vaticaanstad begint met een V. De V staat heel ver in het alfabet. V,W,X,Y,Z. Dus je moet ergens achter in het boek zijn.’ Nu had hij hem snel gevonden.

vaticaanstad

We zagen dat er een prachtige tekening in het rechterdeel van de vlag staat. Ik besprak met hem een beetje de functie van de paus, en zijn kleren, die wel wat op die van Sinterklaas leken. ‘Is de paus dan een man?’ Hij was stomverbaasd. Ik vertelde hem over de tiara, bovenaan in de vlag, die ook leek op de hoed van koningin Maxima. Zij draagt die heel af en toe, bij heel feestelijke gelegenheden.
-‘Die ga ik tekenen’.
-‘Is dat niet te moeilijk?’
-‘Nee hoor, dat lukt me wel’.
Ik heb het maar even niet gehad over de sleutels van Petrus die ook in de vlag te zien zijn, want dan wordt het wel een heel ingewikkeld verhaal.

Zijn vader had hem een dezer dagen een cadeautje gegeven omdat hij erg zielig was geweest om een reden die er nu even niet toe doet. Ik was bij het uitpakken aanwezig. Met gretige ogen keek hij naar wat er achter het papiertje tevoorschijn zou komen. Ach… Hij begon bijna te huilen…
-‘Dat wil ik niet!’
Doodeerlijk.
-‘Wat had je dán gedacht dat je zou krijgen?’
-‘Ik dacht dat ik een vlag zou krijgen.’
-‘Weet je’, opperde ik, ‘vlaggen kun je ook zelf maken. Misschien kan ik je daarbij wel een keer helpen.’

De dag erna bij opa en oma ging hij dat toepassen. Hij ging zijn eigen vlaggen maken van duplo. Hij ontdekte dat je ze horizontaal en verticaal kon leggen, zoals bij Nederland – Frankrijk, of België – Duitsland. Maar favoriete vlaggen zijn ook die van Polen, Oekraïne, Sierra Leone. Hij kan al deze landen zo aanwijzen op de wereldkaart. En hij vroeg of hij ook de namen van de landen op de vlaggen mocht schrijven. Dat mocht.

vlaggen3

Inmiddels weet hij misschien ook wel hoe de vlag van Aruba of die van Curacao er uit ziet. Die zullen dan massaal wapperen bij een volgend bezoek van de koninklijke familie.

Tussen twee haakjes: Vaticaanstad is dan misschien wel het kleinste land van de wereld, maar de grootste ster die er bestaat is UY Scuti!

uy-scuti

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in kleinzoon en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Feest in Delft en in de Antillen en heel veel vlaggen

 1. Angeline Hamers. zegt:

  Prachtig!! Heerlijk bezig hoor. Bewaar ze maar goed. Is leuk voor als hij straks volwassen is.
  Ik moet iedere keer e-mail adres en naam invullen.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja ik bewaar ze zorgvuldig. Ik neem aan dat je een volger van mijn blog bent. Op mijn computer werkt het dan goed. Als ik commentaar geef op een bericht van iemand die ook met wordpress werkt hoef ik nooit mijn email adres op te geven. Masr op mijn tablet of telefoon moet ik ook steeds inloggen. Het algoritme van wordpress wordt dus niet zomaar overal toegepast. Wat youtube of google maps bijvoorbeeld wel doen. Irritant maar er valt mee te leven. Waarschijnlijk is bij wordpress je privacy beter gewaarborgd

   Like

 2. Anoniem zegt:

  wat ik zo mooi vind, is hoe een kind als gijs zelf komt tot het tekenen van mensen. alles gaat viavia: eerst gebouwen, dan ruimtes, dan straten en huizen en tot slot ( nu ja, als je het tekenen van mens en dier als slot ziet) de mensen met zelfs paarden erbij.
  elk leren zou zo de ruimte moeten krijgen: via de interesse van het kind komen tot uitbreiding van zijn kennis, ervaringen…. niks opgelegd, maar spontaan groeiend.
  het blijft mijn streven, maar ook ik ben een mens…
  rietje

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.