De kleur van sterren

In Drenthe is er weinig licht- en ook weinig luchtvervuiling waardoor je er veel beter naar sterren kunt kijken dan in de randstad. Om die reden kom ik er regelmatig. Dit keer wilde ik met mijn camera op statief opnamen maken van sterren. Ik stelde de sluitertijd in op acht seconden en maakte verschillende opnamen: richting het oosten, het noorden, wat meer omhoog naar het oosten en nog een foto richting zenith (hoogste punt aan de hemel). Tot mijn grote verrassing zag ik steeds verscheidene pastelachtige tinten, en die komen enigszins overeen met alles wat ik al gelezen had over de temperatuur van sterren. Blauwe sterren zijn superheet. Dan komen witte sterren, ook erg warm. Gele, oranje en rode sterren zijn veel minder warm.

orionOp bovenstaande foto zie je rechts bijna compleet het sterrenbeeld Orion (een van de sterren rechtsboven ontbreekt). Betelgeuze helemaal boven zie je in het geel-oranje-spectrum en Rigel rechts zie je in het blauwe spectrum. Van de sterren in de Orion staat Betelgeuze bekend als rode reus en Rigel als blauwe reus. Helemaal links zie je trouwens ook nog Sirius, de meest heldere ster aan de hemel.

grote beerOp deze  foto zie je de Grote beer. Van de zeven sterren van dit sterrenbeeld is Dubne (helemaal boven aan) het meest helder, maar niet het meest warm, nee juist minder warm dan de overige zes. De meeste van die sterren zijn zo rond de 9000 graden Kelvin, Dubne is 4500 graden. Het warmste is de laatste ster van de staart (helemaal beneden:  Alkaïd, die is maar liefst 20000 graden Kelvin!)  Die had dus eigenlijk blauw moeten zijn. Maar de kleur van de zeven sterren op deze foto is bij elke ster vrijwel hetzelfde, behalve de kleur van Dubne, de koudste van het stel. Die is wat meer geel. Het is gewoon geen erg goede foto denk ik maar je kunt wel zien dat Dubne minder warm is.

oosteliijke hemelBij deze foto is de witte ster bovenaan  Capella. Het is de meest heldere ster van het sterrenbeeld Voerman. Links er onder staat een andere ster van de Voerman: Menkalinan. Rechts onder Capella zie je een ster van het sterrenbeeld stier: Alnath. Rechts van Alnath zien we, eveneens van het sterrenbeeld stier, de supergrote reus Aldebaran. De twee sterren links beneden zijn van boven naar beneden de twee heldere sterren van het sterrenbeeld tweelingen: Castor en Pollux. Rechts daarvan zie je nog een andere heldere ster van dat sterrenbeeld: Alhena.  Tot slot nog de twee bovenste sterren van het sterrenbeeld Orion: Betelgeuze en Bellatrix. De kleuren die je in dit plaatje ziet zijn blauwe en gele tinten, alleen Capella is felwit. Hoe warm zijn deze sterren?

  • De witte ster Capella is ongeveer 5000 graden Kelvin warm
  • De blauwe ster Alnath is 13600 graden kelvin
  • De blauwe ster Castor is 10300 graden Kelvin
  • De geel-achtige ster Pollux is 4800 graden kelvin
  • De blauwe ster Alhena is 9260 graden kelvin
  • De gele ster Aldebaran is 3910 kelvin
  • De gele ster Betelgeuze (die we op een vorige foto ook al zagen) is 3500 graden kelvin
  • De blauwe ster Bellatrix is 21730 graden kelvin

We zien dus duidelijk dat de sterren met de blauwe tint het meest warm zijn.

perseus cassiopeiaTot slot nog een foto waarbij ik de camera bijna recht naar boven richtte. Je ziet enkele sterren van het sterrenbeeld Cassiopeia en van het sterrenbeeld Perseus, en van nog andere sterrenbeelden. Het is een foto met veel verschillende tinten. Ik vind het vooral ook een mooi poëtisch plaatje.

Ik had in het verleden ook al foto’s gemaakt van sterren en zag toen eigenlijk vooral witte puntjes. Nu zag ik de hemel gekleurd!

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in Astronomie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.