Mondkapje

Zonder smartphone kom je nergens meer. Toen in het voorjaar evenementen werden georganiseerd kon je daar aan deel nemen mits je je eerst liet testen en mits er drie bijbehorende apps op je smartphone stonden. (DIGID, evenementen-app CLOSE en een mail-app waar de uitslag naar toe wordt gemaild die je dan via een link weer kunt plaatsen in CLOSE (met tussenkomst van de DIGID-app). Tegenwoordig heb je dan ook nog de coronacheck app. Om die te laten werken moet je de benodigde handelingen verrichten maar dan heb je ook wat.

Veel Nederlanders gaan traditiegetrouw in Duitsland op vakantie of gebruiken Duitsland als een tussenstop. Dat mag met een zeer recente negatieve test op zak of met een bewijs van volledige vaccinatie. Geen probleem dacht ik, ik ben geen digibeet dus mijn coronacheck app is in orde. Immers ik ben al vanaf half mei volledig gevaccineerd en dat staat daarin. Nee, nee, ho maar! Je moet je ook nog aanmelden bij het Robert Koch-Institut voor een verblijf in Duitsland. Namelijk omdat je Nederlander bent met code donkerrood. Je kunt kiezen uit wel twintig talen, ze hebben de formulieren in maten en soorten, van Turks, Japans, Spaans, Engels enz. Helaas, er is geen formulier in het Nederlands.

Wat heb je bij het invullen van dit Duitstalige formulier zoal nodig? Al je persoonsgegevens. Die weet ik uit mijn hoofd. Het exacte adres waar je heen gaat, inclusief Postleitzahl. Helaas, bij het adres dat ik heb gekregen via booking.com staat geen Postleitzahl. Dat kan ik opzoeken maar dan moet ik in mijn browser eerst een nieuw tabblad openen. Googelen naar het bewuste Postleitzahl. Hebbes. Dan de verdere gegevens. Op welke datum kom je aan? Even goed nadenken want daar vergis ik me vaak in. Gebeurd! Maar dan! Er moet een upload-baar bewijs komen dat je dan wel Nederlander bent maar desondanks redelijk ongevaarlijk bent. Heb je een coronacheck app? Helaas, de gegevens die daar in staan kunnen niet worden geüpload. Via google kun je uitzoeken hoe je toch aan iets uploadbaars kunt komen. Er kan wel iets worden uitgeprint, maar iets uploadbaars maken vanuit de coronacheck-app, dat kan om veiligheidsredenen niet. Maar ze vragen er om! In Nederland vinden ze dat blijkbaar onveilig maar in Duitsland móet het! Tja, ik ben niet zo makkelijk onder een hoedje te vangen. Ik print het bewijs uit, maak daar een scan van die ik vervolgens opsla als PDF: voilá! Alles is gereed. Ik vergat nog te vertellen dat er om veiligheidsredenen tot twee keer toe halverwege alle activiteiten een zes-cijferige code wordt gestuurd naar je mail die je, als er om wordt gevraagd, op de juiste plek moet invullen. Twee keer een andere wel te verstaan, dus niet per ongeluk de tweede keer die van de eerste keer invullen (wat ik dus deed…) PFFF. De formulieren vliegen door de cloud naar het Koch-Institut. Gelukt!

Vanuit je Duitse adres reis je vervolgens door naar Oostenrijk. Oostenrijk is niet gevaarlijk, je moet alleen als men er om vraagt je coronacheck-uitdraai laten zien. (Nee, niet je Coronacheck-app. In Oostenrijk kun je vrijwel nergens pinnen dus een QR-code lezen ho maar, dat al helemaal niet.) Maar vragen naar je schriftelijke vaccinatie-bewijs, dat doen ze daar graag, vooral ook bij horeca-gelegenheden.

Je gaat vanuit Oostenrijk terug naar Nederland, weer via een tussenstop in Duitsland. Mag dat? Hoe lang is het geleden dat je in dat uiterst gevaarlijke Nederland bent geweest? Tien dagen of minder? Dan ben je wellicht besmet net voordat je op vakantie ging. Je moet je reis aanmelden, engerd! En dat moet je nu doen vanuit Oostenrijk. Of je wacht nog enkele dagen, dan hoeft het niet, immers Oostenrijk zelf is niet gevaarlijk. Maar in mijn geval moest het wel, negen dagen vakantie is net een dag te kort. De hele procedure dus opnieuw. Shit, thuis deed ik het via mijn PC! Maar die heb ik niet bij me. Was iets te groot om mee te nemen en bovendien kampeerden we in Oostenrijk, zonder stroom. Op die PC thuis, daar staat dat klote up-loadbare bestand. Wat nu? Niet getreurd. Ik heb een inmiddels enigszins verfomfaaide schriftelijke uitdraai. Die ga ik fotograferen! Met mijn smartphone. Zo, dat is gelukt. Het ziet er wel niet uit. Het is niet alleen verfomfaaid maar naast het document zie je op de afbeelding ook nog wat plukjes gras van de camping. Ook daar weten we wat op. Op mijn smartphone (wat een handig ding is dat toch!) heb ik nog een foto-edit programma staan. En daar zit een functie “bijknippen” bij. Ik knip de foto bij zodat je alleen nog het document ziet staan, zonder gras. Ja, dat verfomfaaide, dat moeten ze maar voor lief nemen. Ik sla het op. Het vaccinatiebewijs staat nu als een foto op mijn smartphone en die foto die kan ik dus wel uploaden. Ik zie dat JPG als format gelukkig wordt geaccepteerd! Ik moet natuurlijk wel weer allerlei cijfercodes invullen die ik na diverse handelingen via mijn mail krijg toegestuurd. En natuurlijk had ik ook weer de DIGID-app op mijn smartphone nodig, ook zo handig joh! Wat heb ik daar al veel plezier van gehad. Klaar!

O nee, mijn vrouw moet ook nog. De hele procedure dus nog een keer…. En dan kunnen we met een gerust gevoel Duitsland in. Op de site wordt gezegd dat als je je hier niet aan houdt dat er dan er strenge boetes kunnen volgen.

Afgelopen maart, bij de musea, toegankelijk na het installeren van een batterij apps en na het ondergaan van een test, was het daar uitzonderlijk rustig. Het was ze tegen gevallen hoeveel mensen van die mogelijkheid gebruik hadden gemaakt. Op de Duitse snelweg zag je de laatste week veel en veel minder Nederlanders dan normaal tijdens een vakantieperiode.

Ik ben terug in Nederland. Bij de supermarkt waren alle winkelwagentjes weer beschikbaar, gewoon, als vanouds, met een muntje kon je er eentje loskoppelen. Er was ook een hele groep Duitsers aan het winkelen. Ze schuifelden op 20 cm afstand van al die besmettelijke Nederlanders. Hun reis was vast niet van te voren geüpload. Het ergste was: ze droegen niet eens een mondkapje.

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in maatschappij en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Mondkapje

  1. Oost west THUIS best….
    Voor het plaatsen van deze vier woorden moet ik van WordPress al mijn persoonlijke gegevens invullen!!

    Like

  2. Noord Zuid, weer er op uit! De vijftiende. We blijven om alles lachen..

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.