Muziek van Ciurlionis voor de natuur in de Alpen

Wat betekent een week in de Alpen voor mij? De Alpen hebben een aparte sfeer, een aparte geur, en er zijn zoveel prachtige bloemen. Hoe hoger je komt, hoe imposanter alles wordt, maar vooral ook hoe aantrekkelijker daar dan de begroeiing is. Er zijn daar zoveel verschillende soorten kruiden waar ook vlinders en andere insecten van genieten. En niet te vergeten de vogels of de bergmarmotten. Al deze dieren hebben hun eigen roep. Lekker stil op je rug liggen en al die geuren en geluiden over je heen laten komen, dat is wat mijn vrouw en ik weer een keer wilden. We bleven zoveel dagen als mogelijk, totdat het hoog in de Alpen te gevaarlijk werd. Er kwamen steeds meer regen- en onweersbuien. Toen de voorspellingen dusdanig slecht werden besloten we om onze tent af te breken. Maar het was weer even ouderwets genieten. Ik nam veel foto’s en maakte daar een diavoorstelling van, begeleid door muziek van de Litouwse componist Nicolaus Ҫiurlionis. Het lijkt op filmmuziek maar zo rond 1900 was het verschijnsel film nog niet uitgevonden. Ҫiurlionis dacht in kleuren en beelden, hij was immers ook schilder, en dat hoor je terug in de muziek. Ik vind deze beeldende klanken heel goed passen bij vooral ook de geuren van het Alpenlandschap.

De laatste keer in de bergen waren we in de Pyreneeën en dat is al weer drie jaar geleden. Ook toen maakte ik een diapresentatie met muziek erbij.

En meer over de muziek en de schilderijen van Ҫiurlionis vind je hier. In het stuk staan nog meer links naar andere aspecten van deze kunstenaar.

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in muziek, natuur en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Muziek van Ciurlionis voor de natuur in de Alpen

  1. Thea zegt:

    Prachtig!

    Geliked door 1 persoon

  2. Gmt zegt:

    Net voor de nacht even de bergen in, zalig! Dankjewel.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.