Mooie orgels in Nederland

Laatst wilde ik een keer naar een orgelconcert in de Dom van Utrecht. Maar ik was te laat, ik mocht er niet meer in. Als je dan daar bij de deur goed luistert kun je toch nog wat horen. Zeker als de organist speelt op het machtige bazuin 16’ pedaal.

In Lekkerkerk staat een orgel dat er erg veel op lijkt. Dus ik was blij dat ik daar wél naar binnen mocht. De organist, Gijs Meeuws, liet me hoogstpersoonlijk de kerk in en gaf zelfs spontaan een demonstratie van dat orgel. Daarna speelde hij voor mij ook nog een improvisatie op Psalm 139 en, jawel: hij gebruikte daarbij dat machtige pedaal! Toen hoorde ik dat dit orgel inderdaad leek op het Bätz-orgel van Utrecht.

Enthousiast vertelde hij over “mijn bakbeest”. Hij liet enkele registers horen, maar ook vertelde hij van alles over de orgelpijpen. Je ziet het soms niet, maar als hoofdorganist Gijs het demonstreert dan zie je hoe geweldig het ding is. Je leert tussendoor ook nog eens iets over een doppelgedackte orgelpijp. Wil je weten hoe een tremulant werkt: organist Gijs Meeuws leert je de kneepjes van het vak. En wie heeft al een keer een pedaaltoren van dichtbij gezien? Ik, nu dus! Tot slot demonstreerde hij vanuit de klaviatuur hoe een zwelpedaal met de voet werkt.

Maar natuurlijk liet hij het orgel ook in muzikaal opzicht horen. Dit door middel van een improvisatie op Psalm 139.

Wat is eigenlijk het mooiste orgel van Nederland? Hijzelf denkt dat dat toch het orgel van Haarlem is, of misschien dat van Groningen. Alhoewel? Het Moreau-orgel van Gouda klinkt eigenlijk ook niet gek. Hij maakte er onlangs stiekem een kleine opname…..

Nou? Wat vinden jullie ervan?

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in kleinzoon en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.