Noto

Al vele miljoenen jaren schuift de Afrikaanse plaat richting Europa.De platen drijven op het gloeiende magma maar zijn normaal gesproken dik genoeg om de natuur die zich boven op die plaat heeft ontwikkeld niet tot last te zijn. Vergelijk het met een pudding: er heeft zich een velletje gevormd, dat is de plaat. Maar de pudding staat nog op het vuur, van onderen is het nog heet. Sicilië bevindt zich op een plek waar scheuren zitten in die plaat, de plaat is er dunner. En door de verschuiving van die plaat treden er regelmatig aardbevingen op, of gaat de Etna weer lava spuwen.

sicilieZo was er in 1693 een grote aardbeving, waardoor complete steden werden verwoest. Dit gebeurde vooral in het oosten en zuid-oosten van het eiland, dat groter is dan Nederland. De grootste stad die verwoest werd was Noto. Kerken, kathedraal, kloosters: niets stond meer overeind. De mensen besloten de stad opnieuw op te bouwen, maar nu op een andere plek. Tegen een helling aan, ongeveer tien kilometer meer naar het oosten, daar ontstond het nieuwe Noto. Met weer zijn kathedraal, zijn bisschoppelijke paleis, zijn kerken, kloosters en zijn stadhuis.

DSC06826Noto staat er nog steeds. Te wachten op een volgende afstraffing door de natuur? De stad is inmiddels beroemd vanwege zijn architectuur. Toen de stad werd gebouwd besloot men een radicaal plan te volgen, denkend aan de principes van het classicisme. Alles moest symmetrisch, zoals iets eerder Versailles met zijn tuinen in dezelfde geest is aangelegd.

Zoals tegenwoordige nieuwbouwwijken vaak heel saai en weinig levendig zijn, zo kun je dat niet zeggen van deze stad. Er wordt nu al meer dan drie eeuwen weer geleefd. De mensen zijn levensgenieters. Ze genieten van heerlijk gebak bij een van de beroemdste bakkers van Italië. Dat deden wij ook. De ober nam alle tijd en legde bij de diverse gebaksoorten op de kaart uitgebreid uit wat er in zat. En dat deed hij bij iedereen. Na de regen was het weer mooi weer dus dat deerde niemand. Iedereen had geduld en maakte grapjes. Noto plukte de dag, tartte de natuur. Genieten, zolang als het nog kan..

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis, kunst en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.