Een vreemde blauwe bol aan de avondhemel

Ik las in de krant dat de meest spectaculaire foto die de Voyager 1 ooit maakte een foto van de aarde was. Het ruimteschip bevond zich toen al op zes miljard kilometer afstand. Intussen, en dat was ook de reden van het berichtje, bevindt de Vogayer 2, die een maand eerder werd gelanceerd, zich officieel buiten ons zonnestelsel. Beide ruimtevaartuigen werden gelanceerd in 1977. Nu razen ze met een enorme snelheid door de onmetelijke ruimte tussen onze zon en de andere sterren in ons melkwegstelsel. Ze zijn ontsnapt. De batterijen van de Voyager 2 kunnen nog hooguit vijf jaar mee, dus we hebben nog even contact. De betreffende foto is te zien op de site van de Nasa. De foto is heel erg uitvergroot. Om je het makkelijker te maken: binnen de aangegeven cirkel zie je een onooglijk klein blauw puntje, in het origineel kleiner dan een pixel: we kijken naar onze eigen, nietige aarde.

voyager I aarde

Twee dagen geleden maakte ik vroeg op de avond enkele foto’s . Ik wilde Saturnus fotograferen. Het werd zoals gewoonlijk geen bijzondere foto, ik krijg die ringen maar niet te pakken, vooral niet denk ik door de lucht- en lichtverontreiniging in onze streken. Maar wel zag ik enkele andere dingen. Van Saturnus maakte ik in totaal drie foto’s. Op de eerste was rechtsboven Saturnus nóg een object te zien, het was slechts een vage plek. (Op je smartphone zie je waarschijnlijk niets…) Een minuut later maakte ik een tweede foto. Nu was het vage object veel beter te zien: ik zag op die plek nu een vreemde blauwe bol! Na een halfuurtje maakte ik nog een foto van Saturnus, van de blauwe bol van daarvoor was nu niets meer te zien. Het leek me geen vliegtuig te zijn geweest. Het object bewoog niet en knipperde ook niet. Ik zocht op internet naar hemelverschijnselen maar ik kon het vreemde blauwe object niet thuis brengen. Het ruimtevaartuig ISS kon het niet geweest zijn. Die satelliet heb ik eerder gezien, duidelijk bewegend en hij zag er zeker niet uit als een blauwe bol. Bovendien, volgens de lijst met zichtbare momenten, is hij al een hele tijd niet meer te zien aan de avondhemel.

saturnus en blauw object

De avondhemel om 18:22 uur zag er volgens een sterrenkaart uit als op onderstaande afbeelding, de rode lijn is de lijn van de dierenriem waarover de planeten bewegen, de groene lijn is de horizon. Ik stond met mijn gezicht naar het zuidwesten. Helemaal daar in het Zuid-westen ging Jupiter onder. Die kon ik niet zien door de wolken boven de horizon. Venus was al onder. In het ZZW stond Saturnus in conjunctie met Pluto. Pluto is uiteraard slechts met een zeer sterke telescoop te zien, maar Saturnus zag ik goed. Schuin rechts daarboven, iets meer richting zuidwesten, zou de vreemde blauwe bol moeten staan. Daar staat niets van die grootte op de sterrenkaart.

sterrenhemel 7 november 2019 1822Ik zag trouwens diezelfde avond ook een meteoor. Hij flitste hoog aan de hemel van NO naar ZW. Het was vrijwel zeker een meteoor afkomstig van de Ariëtidenzwerm die dezer dagen op zijn hoogtepunt is. Daarnaast maakte ik nog een foto van de wassende maan.

maan

Die blauwe bol houdt me nog steeds bezig. Heeft iemand een idee wat het geweest kan zijn?

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in Astronomie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.