De ster van Bethlehem

Als je gevoelig bent voor een bepaalde symboliek: komende maandag is het een bijzondere dag. Het is de kortste dag van het jaar, de astronomische winter begint. De wende is exact om 11:02 uur. Maar nu komt het: precies op die dag is er een vrijwel exacte conjunctie (samenstand) tussen Jupiter en Saturnus, de enige twee buitenplaneten die je met het blote oog kunt zien. Conjuncties tussen deze twee planeten zijn zeldzaam, de volgende zal pas over twintig jaar plaats vinden. Maar deze is nog meer bijzonder omdat de twee planeten echt lijken te versmelten, Jupiter schuift voor Saturnus langs waardoor je deze planeet niet meer ziet. De laatste keer dat dat gebeurde was in het jaar 1226, zo’n 800 jaar geleden dus!. De volgende is op 15 maart 2080, daarna pas weer in 2417. Er is wel eens geopperd dat wat “de ster van Bethlehem” wordt genoemd misschien feitelijk de waarneming van zo’n exacte conjunctie was. Stel je voor: de wijzen uit het oosten zagen hoe Saturnus steeds dichter Jupiter naderde. Ze zagen net als nu deze planeten in het westen ondergaan. ‘Kom’, zeiden ze tot elkaar, ‘we lopen erheen’. Ze liepen uit het oosten richting het westen, elke dag zagen ze in de avond hoe de planeten dichter bij elkaar kwamen. En toen: de twee planeten versmolten. Dat moest wel iets bijzonders zijn, er was een koning geboren! Ze waren in Bethlehem. ‘Is hier ergens een kind geboren?’ De herders verwezen hun naar een stal. Zo kwamen ze bij de plek waar Maria net was bevallen. Leuk idee toch?

En ook nu is het bijna kerstmis. Of je het verschijnsel aanstaande maandag kunt zien hangt van het weer af. Nu zijn de planeten al erg dicht bij elkaar. Het was vanavond ook nog eens een mooi plaatje met de maan er vlakbij. Elke avond kruipen ze nog dichter bij elkaar. Binnenkort kun je ze niet meer zien omdat ze dan vanuit de aarde gezien te dicht bij de zon lijken te staan. Pas ergens in het voorjaar komen ze in de ochtendhemel weer tevoorschijn, maar dan in omgekeerde volgorde: Saturnus rechts, Jupiter links. En steeds verder van elkaar… Ze zien elkaar pas weer over bijna twintig jaar.. Maar niet zo exact als nu. De exacte conjunctie is overigens niet lang nadat ze allebei onder de horizon zijn verdwenen, om 19:26 uur. Het geheel is heel bijzonder! Wie is die nieuwe koningszoon?

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in Astronomie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De ster van Bethlehem

  1. Pingback: Naderende conjunctie | De kwintencirkel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.